Mergi la conţinutul principal
x
pilon

70% dintre români sunt în favoarea menținerii Pilonului II de pensii

Aproximativ 70% din populaţia activă a României consideră că este necesară menţinerea Pilonului II, în arhitectura sistemului de pensii. Șapte din 10 români sunt conştienţi că fondurile acumulate în conturile individuale de Pilon II, de pensii administrate privat, sunt proprietatea lor şi că sunt garantate de lege. 
Datele apar într-un studiu sociologic realizat la cererea Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) de către compania de cercetare ISRA Center. 

Potrivit sondajului, 51% dintre români nu reuşesc să pună deloc bani deoparte, în general, şi cu atât mai puţin pentru momentul pensionării, strategiile de economisire fiind mai degrabă aspiraţionale decât o realitate, ceea ce înseamnă că Pilonul II este singura metodă de economisire pentru ei. 

Pe de altă parte, 5 din 10 oameni înţeleg că toate contribuţiile la Pilonul II contează pentru dezvoltarea economiei româneşti, dar şi că aceşti bani pot fi lăsaţi moştenire în eventualitatea unui eveniment nefericit apărut înainte de vârsta legală de pensionare. 

Deşi 56% dintre cetăţenii ţării noastre se bazează în mare parte pe pensia de stat în momentul retragerii din activitate, doar un sfert din populaţie (26%) are încredere că statul nu va avea probleme să le asigure pensia. 67% dintre cetăţenii ţării noastre consideră că în lipsa adoptării unor măsuri optime, statul se va confrunta cu dificultăţi la plata pensiilor pentru generaţiile viitoare. 
 
Totodată, Pilonul II este perceput drept un instrument de economisire transparent şi se bucură de încredere în rândul populaţiei, 55% dintre participanţii la studiu declarând că au încredere că administratorii fondurilor de pensii investesc optim contribuţiile lor.
 
"Din estimările pe care noi le-am făcut pe baza sondajului, aproape un milion de români au cel puţin 10.000 de lei în cont şi nu cunosc acest lucru. Fie consideră că au mai puţin, fie că nu ştiu deloc că au bani în Pilonul II (...). Cred că acest lucru reprezintă un lucru care trebuie să ne dea şi nouă de gândit, dar şi românilor, iar o astfel de informaţie ar trebui să fie, în ultimă instanţă, un element de motivaţie destul de puternic care să-i invite pe toţi românii să se intereseze dacă au sau nu au un cont de Pilon II, pentru că cine ştie ce surpriză plăcută îi aşteaptă", a declarat Radu Crăciun, preşedintele APAPR.

     La finalul lunii septembrie a acestui an, Pilonul II avea 7,18 milioane de participanţi şi active nete în valoare de 9,99 mld. de euro.      
    
Studiul a fost realizat în perioada 28 august - 13 septembrie 2018, pe un eşantion reprezentativ de 907 persoane cu vârste între 20 şi 55 de ani, bărbaţi şi femei, aflaţi în câmpul muncii, din mediul urban, cu o marjă de eroare de +/- 3,25%. De asemenea, studiul a inclus şi o componentă calitativă, realizată prin focus-grupuri.