Mergi la conţinutul principal
x
analisti

Analiștii băncilor estimează decelerarea economiei în perioada următoare

Economistul-şef al BT, Andrei Rădulescu, previzionează decelerarea dinamicii anuale a PIB-ului ţării noastre de la 6,9% în 2017 la 4,3% în acest an. Institutul Național de Statistică va comunica estimările provizorii detaliate pe sectoare, resurse şi utilizări cu privire la dinamica PIB din trimestrul II şi semestrul I 2018 în data de 7 septembrie.

Potrivit expertului de la Banca Transilvania, economia va decelera la 3,5% în 2019 şi la 3% în 2020, ca urmare a normalizării consumului privat (principala componentă a PIB) şi a continuării ciclului investiţional, care va continua într-un ritm lent.

„Practic, ne aşteptăm la evoluţia economiei la un ritm apropiat de potenţial în 2018, urmată de dinamica sub potenţial în 2019-2020 (…), în absenţa accelerării reformelor structurale. Vom revizui acest scenariu central în toamnă, după încorporarea datelor privind dinamica PIB şi componentelor din T2 şi S1 2018 (care vor fi comunicate de INS în septembrie)”, afirmă Rădulescu, într-un comunicat oficial.

La rândul lor, economiştii BCR prognozau, înainte de anunţarea rezultatelor de către INS, că economia României va creşte anul acesta cu 4,1% faţă de anul trecut, iar anul viitor cu 3,4%; după publicarea datelor de către INS n-au făcut nicio modificare.

Valentin Tătaru, economist la ING Bank România, a afirmat că aceste datele INS indică o creştere mai puternică a economiei României decât era aşteptată de economişti, iar, faţă de acestea, „estimarea Guvernului de o creştere de 5,5% a PIB pentru acest an pare optimistă”, în timp ce prognoza ING, de aproximativ 3,5%, pare pesimistă.

„Documentul (n.r.- cel al INS) indică o creştere peste estimarea noastră, de 3,4%, şi peste consensul prezentat de Reuters, de 3,8% (n.r.- analiştii consultanţi de Reuters) şi este în concordanţă cu cele mai recente aşteptări ale băncii centrale privind ritmul trimestrial de creştere, «aşteptat să recâştige contracţia comparativ cu primul trimestru al acestui an». Această evoluţie va face ca PIB-ul potenţial să «reînceapă o tendinţă uşor ascendentă», dar, totuşi, mai mică decât prognoza anticipată (…) Vedem creşterea economiei din acest an mai aproape de 4%, iar riscurile sunt în general echilibrate”, a mai afirmat Tătaru.