Mergi la conţinutul principal
x
depreciere

Analiștii economici estimează deprecierea leului

Peste 85% dintre analiștii membri ai CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Potrivit datelor din Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România, în luna iunie, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de

4,7210 lei, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7929.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2019/iunie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,85%.

'Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu, atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), 90% şi, respectiv, 84% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Astfel rata medie a ROBOR cu scadenţa de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,85%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţa de 5 ani este de 5,24%. Ca urmare, având în vedere rata anticipată a inflaţiei, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative', se afirmă în comunicatul CFA România.

Datele CFA mai arată, pe de altă parte, că Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut în iunie, faţă de luna anterioară, cu 2,2 puncte, până la valoarea de 43,7 puncte, însă a scăzut cu 16,2 puncte raportat la luna similară din 2017.

Potrivit CFA, această evoluţie a fost determinată de componenta de condiţii curente a indicatorului. Indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de luna anterioară cu 5 puncte, până la valoarea de 61,9 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 14,3 puncte).

Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 0,8 puncte, până la valoarea de 34,7 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 17,2 puncte.