Mergi la conţinutul principal
x
bnr

BNR: Economia românească și-a redus ritmul de creștere economică

Economia românească și-a redus ritmul de creștere economică. Asta este concluzia BNR, reieșită dintr-o minută a şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României din 3 octombrie, în care a decis menţinerea dobânzii-cheie la 2,5%.

“Membrii Consiliului au remarcat în primul rând diminuarea puternică a ritmului de creştere a economiei faţă de anul trecut. Totodată, s-a notat că în trimestrul II creşterea economică a cunoscut, totuşi, o reaccelerare uşoară în termeni anuali - la 4,1 la sută, de la 4,0 la sută în trimestrul I -, în condiţiile unei creşteri a dinamicii sale trimestriale. Aceasta face probabilă o reamplificare mai pronunţată decât cea anticipată a excedentului de cerere agregată în intervalul aprilie-iunie. Consumul privat a continuat să fie principalul propulsor al avansului economic, cu o contribuţie chiar în uşoară creştere, ca urmare a măririi neaşteptate a dinamicii lui anuale”, arată minuta de şedinţă a politicii monetare.

 “Consumul privat a continuat să fie principalul propulsor al avansului economic, cu o contribuţie chiar în uşoară creştere, ca urmare a măririi neaşteptate a dinamicii lui anuale”, spune comunicatul BNR.

“Datele statistice indică o reamplificare a gradului de tensionare a pieţei muncii în trimestrul II (ceea ce este rău pentru angajatori, dar bine pentru angajaţi – n. red.). Rata şomajului BIM a înregistrat o nouă scădere trimestrială, ajungând la un minim istoric de 4,2 la sută în luna mai - la care a stagnat inclusiv în iulie –, în timp ce rata locurilor de muncă vacante s-a mărit pentru al doilea trimestru consecutiv. Efectivul salariaţilor din economie a continuat să atingă noi vârfuri, iar dinamica lui anuală şi-a stopat în iulie trendul descendent, în condiţiile reaccelerării uşoare a creşterii acestuia în sectorul privat, în premieră după trimestrul I 2017. Membrii Consiliului au concluzionat că presiunile asupra salariilor vor rămâne în ascensiune în perspectivă apropiată, date fiind îmbunătăţirea intenţiilor de angajare în trimestrul IV 2018 relevată de sondaje de specialitate, dar şi acutizarea dificultăţilor în recrutarea de personal calificat. În acest context, au fost punctate reaccelerarea consemnată în trimestrul II de ritmul anual de creştere a câştigului salarial mediu brut nominal, precum şi palierul de două cifre pe care acesta s-a menţinut în iulie, în condiţiile temperării lui uşoare. A fost de asemenea evocată creşterea înregistrată, pentru al doilea trimestru consecutiv, de variaţia anuală a costurilor salariale unitare din industrie, succedată totuşi de o scădere notabilă în luna iulie.”, se mai spune în documentul BNR