Mergi la conţinutul principal
x
bnr

BNR a înăsprit condiţiile de creditare pentru populaţie

Consiliul de Administraţie al BNR a adoptat o serie de condiţii mai dure pentru cei care doresc să se împrumute de la bănci.

Potrivit deciziei BNR, gradul maxim de îndatorare urmează să fie, de la 1 ianuarie 2019, de 40% pentru creditele în lei şi de 20% pentru cele în euro.  Măsura urmează să afecteze atât creditele ipotecare, cât şi pe cele de consum.

"Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar. Rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achiziţonării primei locuinţe ce urmează a fi ocupată de debitor. Măsuri similare de ordin prudenţial au fost adoptate deja în alte ţări cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia", afirmă BNR, într-un comunicat.

Modificarea Regulamentului BNR vizează, totodată, simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice şi consolidarea creşterii sustenabile a activităţii de creditare.

 "Toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clienţilor persoane fizice, precum programul Prima Casă, se soluţionează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă, chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019. Creditele acordate exclusiv în scopul rambursării datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrării în vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerinţe privind gradul de îndatorare. Acest lucru nu este valabil, însă, pentru refinanţările ce presupun şi acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent(e)", se mai spune în comunicatul BNR.