Mergi la conţinutul principal
x
bnr

BNR menținedobândacheie la 2,5% pe an

Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an şi a decis menţinerea la 1,5% pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit şi la 3,5% la sută pe an a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis păs¬trarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Reprezentanţii BNR au reamintit că rata anuală a inflaţiei a evoluat, în primele două luni ale trimestrului al treilea, în linie cu aşteptările.

Aceasta a coborât, în iulie, la 4,56%, de la 5,4% în luna precedentă, şi a ajuns la 5,06%, în august.

"Evoluţia faţă de iunie s-a datorat acţiunii factorilor pe partea ofertei şi unor efecte de bază, principalele influenţe fiind atribuibile încetinirii ritmului de creştere a preţurilor administrate şi a preţului combustibililor. În sens opus a acţionat accelerarea creşterii în termeni anuali a preţurilor legumelor şi fructelor", arată sursa citată.

Potrivit BNR, cele mai recente evaluări reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflaţiei spre limita superioară a intervalului ţintei de inflaţie la finalul anului curent, în linie cu prognoza pe termen mediu din august 2018.

"Incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei au ca principale surse evoluţia preţurilor unor produse alimentare, a preţurilor administrate (gaze şi energie electrică) şi a preţului combustibililor, precum şi condiţiile de pe piaţa muncii şi conduita politicii fiscale. Relevante sunt, de asemenea, ritmul creşterii economice globale în contextul tendinţelor protecţioniste, perspectivele economiei şi a inflaţiei în zona euro şi în UE şi, implicit, conduita politicii monetare a BCE şi a băncilor centrale din regiune", , arată Banca Naţională a României (BNR)

Creditul acordat sectorului privat a continuat să crească sus¬ţinut, în lunile iulie şi august, cu 6,6%, iar ponderea în total a componentei în lei a ajuns la 65,3% (de la un minim de 35,6% în mai 2012). La rândul ei, ponderea creditului acordat populaţiei a atins, în luna august, un nou maxim istoric, de 53,2% din total.

BNR afirmă că datele provizorii arată o uşoară reaccelerare în termeni anuali a creşterii economice, în trimes¬trul al doilea 2018, la 4,1% de la 4% în trimestrul anterior.