Mergi la conţinutul principal
x
Analiza Sierra

Comportamentul de plată al companiilor autohtone rămâne problematic

Comportamentul de plată al companiilor autohtone rămâne problematic în 2020, arată un studiu al Euler Hermes, specialist în domeniul garanţiilor şi al colectării creanţelor

România devine o ţară cu risc mediu pentru întreprinzători. Punctele slabe ale României sunt arieratele companiilor de stat, datoriile din sectorul privat ridicat (în special în valută) şi vulnerabilităţile sectorului bancar.

”O înrăutățire a situației ar putea ridica îngrijorarea investitorilor, în special pe fondul creşterii deficitelor gemene, a politicii fiscale în expansiune, a inflaţiei ridicate şi a slăbirii perspectivei economice globale. Nu este scenariul nostru central, dar nu se poate exclude în totalitate că o schimbare a sentimentului de investitor, o scădere considerabilă a cererii de export, precum şi şocurile politicii interne, ar putea duce la un moment dat la ieşiri de capital şi să provoace o oprire bruscă a creşterii economice. Rămâne de văzut dacă noul guvern român ia măsuri suficient de îndrăzneţe pentru a îmbunătăţi încrederea investitorilor", mai arată documentul.

Analiza spune că, deşi reglementările României cu privire la plăţile întârziate sunt mai exigente decât normele UE în materie, comportamentul de plată al companiilor autohtone rămâne problematic. 

Procedurile legale sunt lungi şi costisitoare, prin urmare, ar trebui să se ia în considerare utilizarea arbitrajului sau a unui forum european străin, deoarece atât hotărârile arbitrale, cât şi deciziile pronunţate în ţările UE sunt executorii.

”Înainte de începerea acţiunilor legale de orice fel, este esenţial să se efectueze acţiuni prealabile. Într-adevăr, pe măsură ce trece timpul, şansele sunt ca rău-platnicii să devină insolvenţi. În astfel de cazuri, recuperarea datoriei devine practic imposibilă", afirmă analiştii.

Ei spun că România are câteva puncte forte, cum ar fi: calitatea de membru al UE şi relaţii internaţionale destul de bune, datoria publică scăzută, un sector industrial competitiv şi un mediu de afaceri adecvat.

Dar are şi puncte slabe, spre exemplu: instabilitatea guvernului, arierate ale întreprinderilor de stat, stimulent fiscal excesiv, pro-ciclic începând din anul 2015, vulnerabilităţile sectorului bancar, datorii din sectorul privat ridicat (în special în valută), creşterea rapidă a deficitului de cont curent, în timp ce intrările nete de investiţii străine directe sunt în scădere şi sarcina datoriei externe ridicate.

VÂNZĂRI ȘI LICITAȚII