Mergi la conţinutul principal
x
achizitii

Deloitte: Efervescență pe piaţa de fuziuni şi achiziţii

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a înregistrat, în trimestrul III, tranzacții duble față de T2, anunță compania de consultanţă Deloitte. Valoarea tranzacțiilor a fost de 809 milioane de euro.

Potrivit unei analize a companiei, valoarea totală a pieţei de fuziuni și achiziții din România a fost între 1,4 şi 1,6 miliarde de euro, cu aproximativ 15% mai mult decât în trimestrul al treilea din 2017.

"Suntem martorii unei efervescenţe în piaţa tranzacţiilor, atât pe plan local, cât şi pe plan internaţional, cu impact asupra subsidiarelor din România. Tranzacţiile încheiate în trimestrul al treilea sunt îndeosebi cele începute în primele luni ale anului 2018 pe baza cifrelor din 2017 care au fost foarte bune în toate domeniile", a declarat  Ioana Filipescu, Partener Corporate Finance, Deloitte România.

În trimestrul trei, cele mai mari tranzacţii anunţate în trimestrul al treilea al anului 2018 au fost achiziţia de către Advent International a grupului Zentiva, inclusiv Zentiva SA România, fostul Sicomed (valoare calculată la 287 milioane de euro, aplicând multiplul EBITDA al tranzacţiei la rezultatele Zentiva SA din 2017); vânzarea Agricost către grupul Al Dahra, cea mai mare tranzacţie din agricultură în România (valoare de 200 de milioane de euro); achiziţia unui pachet de 7,5% din UiPath de către un consorţiu de investitori condus de Sequoia Capital, la o evaluare de 2,6 miliarde de euro (valoare: 194 de milioane de euro); achiziţia de către fraţii Pavăl a proiectului de birouri The Bridge de la Forte Partners (valoare necomunicată); vânzarea de către fondul de investiţii Abris a firmei de curierat Urgent Cargus către fondul de investiţii Mid Europa, cea mai mare tranzacţie din acest domeniu de până acum (valoare necomunicată).

"Activitatea din piaţa de fuziuni şi achiziţii rămâne intensă. Observăm un interes în creştere atât din partea investitorilor strategici, cât şi din partea celor financiari, care doresc să investească sume de peste

100 de milioane de euro per tranzacţie. Cu 12 tranzacţii de peste 100 de milioane de euro în primele nouă luni, sunt şanse mari ca până la sfârşitul anului să depăşim recordul de mari tranzacţii stabilit anul trecut", a mai spus oficialul Deloitte.

"Sectoarele în care au avut loc cele mai multe tranzacţii, pe lângă cel imobiliar, sunt bunurile de larg consum şi sănătate şi farmaceutice, în creştere puternică datorită avansului puterii de cumpărare, dar şi tehnologiei informaţiei, care creşte ca pondere în România", a mai spus Ioana Filipescu.