Mergi la conţinutul principal
x
estimari

Estimările managerilor. Prețurile cresc, activitatea economică se intensifică

Managerii din industrie, construcţii, comerţ şi servicii anticipează că prețurile vor continua să crească în perioada mai-iulie, pe fondul scumpirii resurselor și dezvoltării relațiilor comerciale, arată datele unui sondaj realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit anchetei de conjunctură INS, în perioada mai-iulie, activitatea de construcţii se va înregistra o creştere a volumului producţiei. Managerii estimează o creştere moderată a numărului de salariaţi, iar în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creştere a acestora.

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei.

„Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra o tendinţă de creştere accentuată, în timp ce pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice se va înregistra o scădere. Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creştere moderată în următoarele trei luni”, se arată în materialul INS.

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat o tendinţă de creştere a activităţii economice. Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o creştere, iar angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a numărului de salariaţi. Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul.

Potrivit documentului, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere în următoarele trei luni. „În sectorul de servicii se estimează o creştere moderată a numărului de salariaţi. Conform opiniei managerilor din acest sector, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată”, mai precizează INS.