Mergi la conţinutul principal
x
analiza sierra

Experți: Nevoia de finanțare a companiilor din România este uriașă

Nevoia de finantare a companiilor din Romania este uriasa, conform datelor Bancii Mondiale si International Finance Corporation (IFC), fiind estimata la peste 40 de miliarde euro sau 26% din PIB, in conditiile in care conform BNR doar 12.000 de companii din Romania sunt bancabile si peste 30% dintre companiile romanesti au declarat in sondajele BNR ca accesul la finantare este o problema presanta si moderat presanta.

,,Blocajul financiar este si el o cauza principala de stres pentru companiile romanesti, durata medie de incasare a facturilor la nivel de economie dublandu-se in ultimii 10 ani la aproape 120 de zile, iar creditul furnizor atingand peste 70 de miliarde euro la finalul lui 2017, o valoare tripla fata de creditul neguvernamental”, a declarat Cristian Ionescu, CEO Instant Factoring, companie specializata in servicii de factoring.

Compania a inregistrat 3.050 de aplicatii de vanzare a facturilor, avand o rata de finantare de 63%. Valoarea medie a facturii acceptata la cumparare a fost de 2.070 euro, suma maxima per factura pe care compania o finanteaza online este de 100.000 euro, la un cost mediu de 0,1% pe zi.

Solicitarile de finantare au provenit in mare parte din domeniile: comert, transporturi, constructii, restaurante si alimentatie publica, productie (materiale publicitare si textile) si servicii medicale si spitalicesti.

VÂNZĂRI ȘI LICITAȚII