Mergi la conţinutul principal
x
rating

Fitch imbunatateste ratingul Bancii Transilvania si confirma ratingurile altor trei banci

Fitch Ratings a îmbunătăţit ratingul pentru finanţări pe termen lung al Băncii Transilvania (BT), de la "BB" la "BB plus".  De asemenea, Fitch a îmbunătăţit ratingul de viabilitate al Băncii Transilvania la 'bb plus' de la 'bb'.

Agenţia de evaluare financiară a confirmat, totodată, ratingurile pentru alte trei bănci româneşti: Banca Comercială Romană S.A. (BCR) şi BRD-Groupe Societe Generale S.A. (BRD) la "BBB plus" şi UniCredit Bank S.A. la "BBB minus", perspectiva asociată tuturor ratingurilor fiind una stabilă.

De asemenea, Fitch a îmbunătăţit ratingul de viabilitate al UniCredit Bank S.A. la 'bb' de la 'bb minus'. Ratingul de viabilitate al BCR a fost confirmat la 'bb plus'. 

Potrivit unui comunicat de presă al Fitch, îmbunătăţirea ratingului pentru finanţări pe termen lung al Băncii Transilvania reflectă îmbunătăţirea ratingului său de viabilitate. În cazul, BCR, BRD şi UniCredit Bank S.A. confirmarea ratingurilor se bazează pe posibilul sprijin de care ar putea beneficia din partea băncilor mamă, Erste Group Bank AG, Societe Generale S.A. şi Unicredit SpA. 

În ceea ce priveşte posibilitatea unei îmbunătăţiri a ratingului de viabilitate a băncilor româneşti peste categoria 'bb', aceasta este una limitată având în vedere opinia Fitch că mediul operaţional în România rămâne destul de volatil şi vulnerabil la şocurile externe, în pofida relansării ciclice care în prezent susţine indicatorii financiari ai băncilor. În schimb, ratingul de viabilitate al celor trei bănci ar putea fi retrogradat dacă un mediu operaţional mai slab sau o creştere semnificativă a apetitului de risc se va traduce printr-o deteriorare semnificativă a calităţii activelor şi a capitalizării băncilor