Mergi la conţinutul principal
x
2022

Guda, COFACE: Jumătate din firmele înființate în 2017 vor dispărea până în 2022

Maxim jumătate din firmele înfiinţate anul trecut vor mai exista în 2022, estimează Iancu Guda, Service Director în cadrul Coface România.

Potrivit acestuia, ,,în perioada de creştere economică, oportunismul şi efectul de turmă te determină să deschizi, spre exemplu, o cafenea, pentru că toată lumea consumă, se plimbă prin mall-uri. Dar, asta nu este o afacere, ci este bişniţă’’.

“Dacă avem în vedere cifrele istorice şi dacă vom avea în perioada următoare o recesiune, cum de altfel sunt semnale – vedeţi şi tensiunile de pe piaţa de capital -, atunci putem estima că maxim jumătate dintre companiile înfiinţate în anul 2017 vor mai fi în funcţiune în 2022 – 2023”, a afirmat expertul.

Companiile înfiinţate în recesiune, în anii 2009 şi 2010, au o rată de supravieţuire mai mare.”Sunt companii care s-au înfiinţat într-o perioadă dură şi unele dintre ele au găsit oportunităţi”, a mai spus acesta,

Cele mai performante sunt companiile înfiinţate în perioada de revenire iniţială, acestea având cel mai ridicat procent de supravieţuire şi cea mai bună profitabilitate medie: “Aceste companii sunt înfiinţate într-o perioadă în care, în general, încrederea nu se reinstalase. Acest lucru se petrece pentru că există un gol lăsat de firmele care şi-au încetat activitatea, care au intrat în insolvenţă în perioada recesiunii, activele sunt subevaluate, costul investiţiei iniţiale e la 35% - 40% faţă de momentul bulei. Ce urmează după înfiinţarea companiei? O perioadă de creştere, pentru că a fost înfiinţată în punctul de minim, în momentul în care relansarea este timpurie. În general, acestea sunt firmele care înoată împotriva valului, care cred foarte mult în viziunea lor. În aceste cazuri,  determinarea a făcut diferenţa”, a mai spus Guda.