Mergi la conţinutul principal
x
afaceri

Afacerile din comerț, avans de 5,4% la 10 luni

Afacerile din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, au crescut cu 5,4% în primele zece luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, anunță INS.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, avansul s-a datorat creșterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,4%), vânzărilor de produse nealimentare (+6%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,9%).

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea a fost de 5,9% datorită majorării vânzărilor de produse nealimentare (+6,8%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,8%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,5%).

În luna octombrie 2018, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 2,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,3%.