Mergi la conţinutul principal
x
analisti

Analiștii Băncii Transilvania estimează o decelerare a consumului privat

Analiștii Băncii Transilvania estimează o decelerare a dinamicii anuale a consumului privat de la 10% în 2017 la 6.3% în 2018, respectiv 4% în 2019, pe fondul rebalansarii politicii economice (normalizarea politicii monetare în 2018 și consolidarea fiscal-bugetară așteptată în 2019).

Potrivit unei analize a băncii, realizată pe baza datelor INS privind evoluția comerțului în primele 11 luni din 2018, dinamica anuală a vânzărilor din comerțul cu amănuntul a continuat să evolueze sub potențial în noiembrie, după cum rezultă din estimările econometrice . Totodată, ritmul potențial a continuat să decelereze în noiembrie. Aceste aspecte confirmă fază de maturitate din sfera consumului privat.

Analiștii evidențiază accelerarea vânzărilor de carburanți în magazine specializate (0.8% luna/luna) și a celor de produse nealimentare (avans cu 3.5% luna/luna). Pe de altă parte, ritmul lunar al vânzărilor de produse alimentare/băuturi/tutun a decelerat la 0.3% în noiembrie.

În dinamică an/an volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a accelerat de la 6.6% în octombrie la 7.2% în noiembrie (cel mai bun ritm din iunie). Această evoluție a fost determinată de accelerarea vânzărilor de produse nealimentare de la 4.9% an/an în octombrie la 9.6% an/an în noiembrie (maximul din ianuarie). 

Pe de altă parte, vânzările de carburanți au decelerat de la 11.1% an/an în octombrie la 6.7% an/an în noiembrie. De asemenea, dinamică anuală a vânzărilor de produse alimentare/băuturi/tutun s-a temperat de la 5.6% în octombrie la 4.6% în noiembrie. Prin urmare, în perioada ianuarie-noiembrie 2018 volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a crescut cu 5.6% an/an. 

Analiștii Băncii Transilvania estimează o redinamizarea consumului privat abia începând cu 2020 (ritmuri anuale de 5% în 2020 și 5.3% în 2021), pe fondul perspectivelor de intrare într-un nou ciclu economic