Mergi la conţinutul principal
x
Antreprenor

Antreprenor în România! Planul din 6 paşi pentru un investitor aflat la început de drum

Atunci când deschizi o afacere, dincolo de optimismul începutului de drum, trebuie să iei în calcul câteva elemente esenţiale. De la ideea de business, la modul în care o pui în aplicare, fiecare pas este extrem de important dacă vrei ca afacerea ta să fie profitabilă. Antreprenorul Bianca Tudor explică, într-un scurt ghid de business, cinci dintre cele mai importante elemente care contribuie la un business de succes.

1.Testează ideea ta de business. “Oricât de mult îți place ideea ta de business și oricât de mult ai muncit la ea, utilizatorul final este clientul, iar acesta se măsoară în nevoi și cum răspunde produsul sau serviciul tău la acestea. Dacă vrei să îți deschizi o ceainărie, de exemplu, mergi la colţ de stradă și încearcă să vinzi ceaiul tău. Cât ai cere, dar mai ales cât ți se oferă? Cere feedback, vezi părerea consumatorului și reconsideră produsul sau serviciul tău în funcție de acestea. Un produs sau serviciu, pâna la urma este un mecanism viu care trebuie reinventat, adaptat continuu”, explică antreprenorul Bianca Tudor.

 2.Acum că ai ales să fii antreprenor, asumă-ți noua direcție! “Trebuie să fii conștient că antreprenoriatul este abilitatea ta de a răspunde la provocări în fiecare zi, de a găsi soluții în mod constant, de a fi creativ și de a-ți păstra entuziasmul. Crede în tine, viziunea ta trebuie sa fie crezul tău! Tratează-te cu respect în relația cu orice client, furnizor, partener și nu te vinde ieftin! Da, totul este o negociere și trebuie să fii pregătit pentru asta”, declară Bianca Tudor, fondatorul Elite Business Women.

 3.Creează un business plan și ia în serios partea de cheltuieli de început. “Am început afacerea fără să ma gândesc foarte serios la cheltuieli: înființare firma, contabilitate, poate chirie sediu, website, campanii de promovare. Aaa da și planul B, căci dacă nu faci bani în primele luni, uneori primul an, va trebui să „creditezi” firma, să muncești din greu la strategia de vânzare și să încerci să „finalizezi tranzacții și să semnezi contracte”. Îți amintești de păstrarea entuziasmului și a crezului=vizunii tale? Aici intervine partea de încredere în tine, adaptare și solutii. Recomand să ai un plan B pentru venituri, atunci când dai drumul la un business”, menţionează specialistul.

4.Formează-ti o echipă cu care sa construiești business-ul tău. “Nu despre angajați este vorba, ci despre colaboratori, oameni „project-based” care să te ajute să crești business-ul tău. Oricât de imposibil poate părea, nu poți face totul singur! Găsește colaboratori, oameni care să creadă în viziunea ta, să se regasească în misiunea ta. Nu coborî standardele și nu face compromisuri - prieteni, rude -, există profesioniști și ai nevoie de ei. Cartea ta de viziță sunt angajații şi colaboratorii tăi, termenele respectate și lucrul bine făcut, de aici poți crește organic”, consideră specialistul în educaţie antreprenorială Bianca Tudor.

5.Arena leilor sau competiția. „Sper că nu ai uitat de competiție. Poate fi clișeu însă trebuie șa fii mereu cu un pas înainte, sa aduci  mereu ceva nou sau să ai o idee genială care nu poate fi copiată. Oamenii vor replica sau cel puţin vor încerca să copieze ideea ta, conceptul tău și trebuie șă fii pregătit, să ai acel element de unicitate care să facă clienții să revină”, explică Bianca Tudor.

6.Business-ul înseamnă bani. “O lecție nu tocmai ușoară pentru femei. Femeile țin la latura umană în business, femeile sunt voluntare și muncesc mult fără să puna accent pe bani. Trebuie să știi să monetizezi efortul tău, să emiți facturi pentru activitatea ta și să fii platită! La final de zi, business-ul se traduce în numărul de facturi emise și bani în cont. Obișnuiam să empatizez cu obiecțiile clienților mei: nu am bani, nu am timp, este prea scump. În realitate, ceea ce oferi este de valoare și dacă îți cunoști valoarea, vei știi sa rezolvi obiecțiile de mai sus: Prea scump în comparație cu ce?”, declară fondatorul Elite Business Women.