Mergi la conţinutul principal
x
statistic

Aproape jumătate dintre firmele româneşti prezintă un risc de insolvenţă ridicat

Aproape jumătate dintre companiile active în România prezintă un risc de insolvenţă ridicat, afirmă compania Coface, într-un studiu privind situaţia insolvenţelor din România. Potrivit datelor statistice, cele mai multe insolvenţe sunt în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor.

Cele mai multe firme şi PFA-uri în insolvenţă sunt din Bucureşti, Iaşi şi Bihor. 'Ponderea foarte ridicată a companiilor cu risc major de insolvenţă este explicată de fenomenul polarizării firmelor româneşti, mult mai accentuat comparativ cu ceea ce observăm în Ungaria, Polonia sau Cehia. Spre exemplu, cele mari mari 10% din firmele româneşti deţineau la sfârşitul anului 2015 aproape 91% din totalul veniturilor înregistrate de către întreg mediul de afaceri, în timp ce această pondere este mult mai scăzută în cazul Ungariei (72%), Poloniei (68%) sau Cehiei (59%)', afirmă experţii.

 Potrivit Coface, 99% dintre companiile româneşti se luptă pentru o cotă de piaţă de maximum 33%, în condiţii de concurenţă foarte agresivă şi economie subterană mult mai ridicată decât media înregistrată în UE.