Mergi la conţinutul principal
x
Banca Mondială

Banca Mondială reduce estimările privind avansul economiei românești

Banca Mondială a redus estimările privind avansul economiei românești cu un punct procentual, la 3,5% în 2019 şi la 3,1% în 2020. În 2021, economia României va înregistra un avans de 2,8%, se arată în raportul Băncii Mondiale.

Potrivit raportului semianual "Global Economic Prospects", publicat miercuri de Banca Mondială (BM),  România ar urma să raporteze o creștere economică de 4,1% din PIB în 2018, în scădere cu un punct procentual faţă de prognoza din iunie.

Banca Mondială estimează că în Europa şi Asia Centrală (ECA), regiune care include România, economia a încetinit la 3,1% în 2018, de la 4% în 2017, reflectând reducerea activităţii economice din Turcia în semestrul doi al anului trecut.

Potrivit raportului, încetinirea activităţii economice în ţări ca Bulgaria şi România a fost compensată de accelerarea din estul regiunii, care a beneficiat anul trecut de preţul mai ridicat al ţiţeiului, apreciază BM.

Slăbirea exporturilor şi lipsa forţei de muncă au afectat creşterea în Bulgaria, Croaţia şi România. În contrast, în pofida lipsei de angajaţi din Polonia, economia acestei ţări a accelerat uşor datorită nivelului solid al consumului şi a investiţiilor.

În România, reducerea impozitului pe venit şi majorarea salariilor în sectorul public au compensat o creştere a contribuţiilor sociale, care au înregistrat anul trecut primul excedent din 2012, mai arată raportul BM