Mergi la conţinutul principal
x
taxa

Bancheri: Taxa pe activele financiare, la nivelul întregului an fiscal

Taxa pe activele financiare, cunoscută și sub numele de taxa pe lăcomie, va fi calculată la nivelul întregului an fiscal și va fi plătită trimestrial de către instituțiile financiare. Anunțul a fost făcut că Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR). Potrivit calculelor guvernului, măsura va aduce la buget circa 3 miliarde de lei în 2019.
 

"Având în vedere unele interpretări apărute în mass-media privind modalitatea de aplicare a plății taxei pe activele financiare a instituțiilor bancare potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului, apreciem că interpretarea corectă, bazată atât pe principiile de drept fiscal, cât și pe declarațiile publice din ultimele zile, este aceea că taxa asupra activelor financiare ale instituțiilor bancare va fi calculată la nivelul întregului an fiscal, fiind insă platibilă trimestrial, la fel ca în cazul plații altor tipuri de taxe și impozite (cum ar fi cel pe profit), a căror valoare e stabilită la nivelul întregului an, fiind însă platibilă la diferite intervale de timp”, se spune în comunicatul CPBR.


Potrivit bancherilor, interpretarea lor asupra textului ordonanţei ține cont și de o practică fiscală deja existentă, "însă și de declarațiile anterioare ale Ministrului Finanțelor din ziua de marți, 18 decembrie a.c., în care cifrele și calculele prezentate public cu acea ocazie au relevat faptul că se intenţionează aplicarea unei taxe pe active bancare stabilită la nivelul întregului an, însă platibilă trimestrial."