Mergi la conţinutul principal
x
credite

BNR, semnal de alarmă privind situația creditelor neperformante

Probabilitatea de nerambursare a creditelor pe un orizont de un an (martie 2018 – martie 2019) s-a reînscris pe un trend ascendent, majorându-se în medie cu valori între 0,25 puncte procentuale și 0,8 puncte procentuale, în funcție de tipul creditului sau al debitorului, anunță Banca Națională în ultimul său raport dat publicității. Creșterea dobânzilor și, implicit majorarea ratelor, este principalul motiv de îngrijorare.

Tendinţa de creştere a dobânzilor la împrumuturile în monedă naţională poate genera presiuni asupra clienţilor vulnerabili, în sensul creșterii gradului de îndatorare la un nivel nesustenabil. În situația majorării ratei dobânzii cu 2 puncte procentuale, gradul de îndatorare ar crește cu circa 6 puncte procentuale în cazul debitorilor cu credite ipotecare și cu circa 1 punct procentual în cazul debitorilor cu credite de consum.

"În primele trei luni ale anului 2018 volumul creditelor neperformante s-a majorat (+0,8%), iar până la finalul acestui an probabilitatea medie de nerambursare este prognozată să crească atât pe segmentul creditelor ipotecare, cât şi al celor de consum. Unul din principalii factori explicativi ai modelelor de estimare a probabilității de nerambursare este gradul de îndatorare al debitorilor", spune în continuare Raportul de stabilitate.

BNR afirmă că o eventuală creștere cu 10 puncte procentuale a gradului de îndatortare (din cauza majorării dobânzilor) ar conduce la o majorare a probabilității de nerambursare cu 6% în cazul creditului ipotecar și cu 3% la sută în cazul creditului de consum.

"Deşi rata creditelor neperformante a continuat evoluţia descendentă la nivelul sectorului populaţiei, această dinamică a fost determinată de un efect de bază important, generat de creşterea mai pronunţată a împrumuturilor, în timp ce volumul creditelor neperformante acordate acestui segment în monedă națională a reintrat pe o pantă ascendentă, crescând cu 13% (martie 2018 față de martie 2017). Măsurile fiscale de limitare a deductibilităţii fiscale pentru bănci, ce influenţează continuarea procesului de rezoluţie a creditelor neperformante, coroborate cu modificarea tendinţei ratei de dobândă aferentă monedei naționale, în contextul unui ciclu internaţional de creştere a dobânzilor şi de reducere a programelor de relaxare cantitativă, reprezintă principalii factori de influenţă", subliniază primul raport de stabilitate financiară prezentat de banca centrală în acest an.

Potrivit BNR, valoarea medie a unui credit ipotecar s-a majorat cu 13%, iar valoarea medie a unui credit de consum a crescut cu 17% în perioada aprilie 2017 - martie 2018 față de perioada aprilie 2016 - martie 2017.

În perioada martie 2017 – martie 2018, costul lunar pentru un credit ipotecar standard a înregistrat o majorare de aproximativ 108 lei, în timp ce în cazul unui împrumut standard de tip Prima Casă costul lunar a crescut cu 129 lei (în ambele cazuri creşterea în termeni relativi a fost de 15%). La nivelul creditului de consum, majorarea costului lunar a fost de 2%. În acelaşi interval, ponderea creditelor ipotecare în lei pentru care s-a consemnat o creştere a ratei de dobândă a fost de 84 la sută. Cu toate acestea, evoluţia a fost contrabalansată de majorarea câştigului salarial mediu net lunar (cu 362 lei în termeni absoluţi, reprezentând un avans de 15% în perioada martie 2017 – martie 2018)