Mergi la conţinutul principal
x
transport

Coface: Jumătate din firmele de transport rutier de marfă au un risc de insolvenţă peste medie

Jumătate din firmele de transport rutier de marfă au un risc de insolvenţă peste medie, arată datele unui studiu realizat de Coface. Din totalul de 31.360 de companii active în 2016, Coface a analizat 4.718 companii, adică aproximativ 7%, dar care au o pondere de 65% în cifra de afaceri consolidată la nivel de sector.

Cele mai multe companii (49%) sunt încadrate de Coface drept companii cu un risc mediu-mare, fiind evaluate cu nivelul 4 sau 5. La extreme se află cu procentaje de 19% companii care au un risc mare de insolvenţă (evaluări 1-3), respectiv 27% companii cu risc scăzut (evaluări 6-10).

„Observăm că sectorul analizat este marcat de un nivel relativ scăzut de concentrare. Acest lucru este confirmat şi de ponderea cotei de piaţă cumulate deţinute de cei mai importanţi 10 jucători, respectiv 9%. Cu toate acestea, ponderea în totalul cifrei de afaceri a top 10% companii din sector a fluctuat uşor în ultimii 5 ani, dar s-a menţinut la un nivel foarte ridicat (80% în 2012, în 2016 atingând valoarea de 79%)”, mai arată studiul citat.

„Companiile din sectorul naţional de transporturi rutiere de mărfuri au înregistrat o evoluţie pozitivă a veniturilor în 2016, o creştere de aproximativ 6% faţă de 2015, însă o scădere a profitabilităţii cu 1% faţă de 2015”, mai arată studiul Coface.

„Ciclul de conversie a banilor rămâne negativ, înregistrând un nivel de -16 zile în 2016, acelaşi din 2015. Valoarea negativă a acestuia este dată de o durată de rotaţie a stocurilor scăzută, comparativ cu alte sectoare şi confirmă folosirea creditului comercial din partea furnizorilor”, se mai arată în studiu.

 Firmele din sectorul transportului rutier de mărfuri au raportat o durată medie de încasare a creanţelor în scădere în ultimii patru ani, de 85 de zile în 2016, în timp ce media la nivel naţional a fost de 93 de zile.