Mergi la conţinutul principal
x
analiza sierra

Coface: Numărul insolvențelor va crește cu 20% în acest an

Mediul de afaceri din România, deja vulnerabil prin prisma instabilităţii fiscale şi a lipsei investiţiilor pe termen mediu şi lung, ar urma să se confrunte, în următorii doi ani, cu o majorare de 20% a numărului de insolvenţe, estimează Coface Romania.
Sectoarele care înregistrează cele mai multe insolvenţe sunt construcţiile şi comerţul, susţin specialiştii.
Potrivit estimărilor companiei, doar anul acesta numărul de insolvenţe va creşte cu 6%, faţă de 2018, an în care numărul companiilor insolvenţe a rămas la un nivel similar cu cel înregis¬trat în 2017 (aproape 8.200 de firme), continuând să se situeze la minimul ultimului deceniu.
Iancu Guda, Services Director Coface Romania, este de părere că mediul de afaceri autohton ar fi mult mai vulnerabil în faţa unei eventuale crize, decât în urmă cu zece ani, fiind mult mai slab pregătit, în ciuda indicatorilor macroeconomici mai stabili, comparativ cu acea perioadă. Din acest motiv, o recesiune ar afecta toate palierele economiei noastre, iar efectele unor şocuri mici ar fi resimţite foarte puternic, a explicat specialistul.
Datele publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată că, anul trecut, numărul suspendărilor de firme, în România, s-a majorat cu 10,12%, faţă de 2017, la 18.038, de la 16.380.
De asemenea, numărul companiilor de la noi dizolvate anul trecut a fost de 34.358, majorându-se cu 10,13% faţă de numărul celor dizolvate în 2017, de 31.197, mai indică ONRC.
În acelaşi timp, cifrele de la ONRC indică o scădere cu 2,57% a numărului de radieri de firme, la nivelul ţării noastre, de la 82.295 în 2017 la 80.181 în 2018.
"În România ultimilor cinci ani, pentru prima dată impactul financiar propagat creditorilor este acelaşi. Dacă în trecut, în special în perioada 2013-2016, vedeam mai puţine insolvenţe, dar cu pierderi financiare mai mari cauzate creditorilor - pentru că erau companii mari intrate în insolvenţă -, de data aceasta vedem şi o stabilizare a pierderilor cauzate creditorilor (furnizori, bănci, stat). Mai exact, în ultimii trei ani, pierderile cauzate de insolvenţe s-au situat între 8-9 miliarde de lei, iar numărul companiilor insolvente cu o cifră de afaceri de peste 0,5 milioane de euro a rămas stabil, la 540 (de companii). Uitându-ne în viitor, vedem o creştere a numărului de insolvenţe cu 20%, în 2019 şi 2020, şi cred că vom vedea mai multe insolvenţe mici", a mai afirmat Iancu Guda.
În plus, dacă după impactul crizei financiare de acum zece ani, marile companii au fost prinse pe picior greşit pentru că erau în cursul realizării unor investiţii mari (cu credite mari contractate de la bănci), acum managerii acestor firme ştiu cum să se pregăteas¬că cel mai bine pentru următorul moment de ajustare de recesiune, având experienţa anterioară, a mai spus domnia sa, precizând că majoritatea companiilor mari aleg să meargă pe dezintermediere, să îşi achite datoriile şi să "stea pe cash", pregătindu-se să maximizeze exploatarea oportunităţilor din următoarea recesiune.
Potrivit Coface, cele mai multe insolvenţe deschise în 2018 au fost în sectorul construcţiilor (1.321), comerţul cu amănuntul (1.293) şi comerţul cu ridicata şi distribuţie (1.239).
"Practic, numărul companiilor care şi-au întrerupt activitatea, în 2018, a rămas la un nivel foarte ridicat, depăşind 140.000, şi apropiindu-se de maximul din ultimul deceniu, în condiţiile în care vedem creşteri mari, în special pe segmentul dizolvărilor (de aproximativ 15%). Pe de altă parte, numărul SRL-urilor nou înfiinţate a scăzut cu 9%, anul trecut, ceea ce reflectă o descurajare a antreprenoriatului în acest context al impredictibilităţii fiscale şi al dificultăţilor cu forţa de muncă, mai ales că, în calitate de angajat, salariile sunt tot mai mari - ele au crescut peste productivitate şi este mai tentant, în perioada aceasta, să fii salariat şi mai riscant să te aventurezi ca antreprenor, într-un mediu fiscal impredictibil şi salarii în creştere", a explicat Iancu Guda.