Mergi la conţinutul principal
x
analiza sierra

Comisia Europeană avertizează în privința Ordonanței Lăcomiei

Comisia Europeană avertizează că Ordonanța de urgență 114/2018 constituie un risc în prognoza economică pentru România, având potențiale efecte negative asupra creditării și asupra deciziilor de investiții în țară.
În Prognoza economică de iarnă, emisă joi, Bruxelles-ul afirmă că „pe lângă un potențial impact negativ asupra creditelor, impactul ordonanței de urgență din decembrie ar putea avea un efect mult mai larg. De exemplu, creșterea semnificativă a imprevizibilității mediului de afaceri din România poate avea un impact negativ asupra deciziilor de investiții. Evoluția investițiilor în 2019 va depinde în mare măsură de impactul politicilor introduse în decembrie 2018 asupra sectoarelor bancar, energetic și de telecomunicații. Contribuția exporturilor nete la creșterea economică este de așteptat să rămână negativă, dar progresiv mai mică în 2019 și 2020”.
Pe anul 2019, Comisia prognozează p creștere economică a României de 3,8%, mult sub estimarea de 5,5% pe care Ministerul Finanțelor a fundamentat proiectul de buget pe anul 2019.De asemenea, scumpirile vor continua și anul acesta, inflația fiind estimată la 3,3%