Mergi la conţinutul principal
x
Comisia Europeana

Comisia Europeană, focus pe creditele neperformante

Comisia Europeană promite măsuri pentru soluţionarea crizei creditelor neperformante care afectează sistemul bancar european. Potrivit cotidianului Politico, nivelul creditelor neperformante depăşeşte 1.000 de miliarde de euro.

Potrivit experţilor, diminuarea creditelor neperformante este necesară pentru reducerea riscurilor din sectorul bancar, iar reducerea acestor riscuri este necesară pentru introducerea unei controversate scheme de asigurare a depozitelor la nivelul UE.

Cotidianul Politico relatează că soluţia propusă de Comisia Europeană este de a forţa băncile să pună deoparte mai mult capital pentru orice credite care ar deveni neperformante pe viitor.Măsura ar urma să fie aplicată începând din acest an, după acceptul guvernelor UE şi Parlamentului European.

Planul Bruxelles-ului prevede constituirea de provizioane pentru credite rele viitoare într-o manieră graduală. Dacă creditul este negarantat, banca trebuie să deţină capital egal cu 100% din valoarea creditului după doi ani, în timp ce pentru un credit garantat, cerinţa intervine după opt ani.

Bruxelles-ul a propus şi un model de referinţă pentru achiziţionarea şi administrarea de credite rele de către companiile naţionale de administrare de active.

Cele mai mari probleme cu creditele neperformante le are Grecia, unde raportul este de 46,7% din total, ţară urmată de Cipru şi Portugalia, cu 32,1% respectiv 14,6%. La nivelul UE, raportul creditelor neperformante este de 4,4%.

Asociaţia pentru Pieţe Financiare din Europa a criticat însă propunerea CE, afirmând că soluţia ar urma să erodeze raportul de capital al băncilor cu peste 2% în decurs de 20 de ani.