Mergi la conţinutul principal
x
recesiune

Constructorii văd semnele iminente ale recesiunii

Federaţia Patronatelor din Construcţii afirmă că actuala criză din sectorul construcţiilor ar putea duce economia în recesiune.

Reprezentanții FPSC cer Guvernului subvenţii şi un regim fiscal special pentru a creşte salariile muncitorilor din domeniu la o medie de 500 euro şi pentru a opri emigraţia acestora.

"Acum suntem pe creştere economică, de câţiva ani. Dar ne întâlnim cu o ciudăţenie specifică Româ-niei. Dacă în toate economiile serioase construcţiile sunt motorul economiei, constatăm că în ţara noastră construcţiile sunt în regres. Avem creştere economică pe ansamblul economic şi o scădere pe construcţii, ceea ce absolut nu poate fi explicat. Am fost lăsaţi absolut de izbelişte (n.r. de autorităţi) şi ne chinuim, fiecare, după cum putem. Este necesară o politică (n.r.

guvernamentală) coerentă în acest domeniu (...) ne întrebăm, în condiţiile în care se continuă în acest mod, dacă vom mai avea oare constructori în viitor", a declarat Valentin Petrescu, preşedintele FPSC.

Constructorii solicit Guvernului, totodată, declararea costrucţiilor sector prioritar asemeni sectorului IT, oferirea de subvenţii pentru tâmplărie, creşterea salariului minim net în construcţii la 500 de euro cu o impozitare totală de 20%, redusă de la 45%, precum şi obligativitatea ca agenţii economici care activează în domeniu să facă parte dintr-o asociaţie patronală.

În primele nouă luni, volumul lucrărilor de construcţii, pe serie brută, a scăzut cu 4,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

"Peste 70% dintre muncitorii din construcţii au salariul minim.

Facilităţile fiscale pe care le cerem vor fi echilibrate cu creşterea salariului minim. Foarte mulţi din cei care sunt constructori nu sunt în realitate constructori, practică dumping. Aceştia nu au limită în ceea ce priveşte calitatea. Maximul crizei va veni în 2020, când vor începe investiţiile în infrastructură pe fonduri europene. Toate astea vor crea în acel moment un blocaj. Oricum, capacitatea de producţie în construcţii nu este dată de bugete, de proiecte, ci dată de personalul avut la dispoziţie în ţară la momentul respectiv", a declarat Cristian Erbaşu, vicepreşedinte FPSC.

Lucrările de construcţii în România au înregistrat, în luna septembrie 2018, o scădere de 1%, comparativ cu luna septembrie 2017, al treilea declin în ritm anual al lucrărilor de construcţii din Uniunea Europeană.

Potrivit datelor publicate luni de Eurostat, la nivelul UE, singurele state membre care au înregistrat scăderi în ritm anual ale lucrărilor de construcţii au fost: Bulgaria (minus 4%), Suedia (minus 1,5%) şi România (minus 1%).

Statele membre cu cel mai puternic avans al lucrărilor de construcţii, în ritm anul, au fost: Ungaria, 25,8%, Slovenia, 25,7%, şi Polonia, 20,2%.

În luna septembrie 2018 comparativ cu luna august 2018, lucrările de construcţii din România au înregistrat un avans de 0,8%, după un salt de 2,5% în luna august 2018 comparativ cu luna iulie 2018.

Conform datelor prezentate anterior de Institutul Naţional de Statistică, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută, a scăzut, în septembrie 2018 comparativ cu septembrie 2017, pe total cu 2,1%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 0,4%.