Mergi la conţinutul principal
x
insolventa

Cum poate fi evitată insolvența?

Întărirea disciplinei financiare, gestionarea responsabilă a investițiilor, optimizarea cheltuielilor și dimensionarea corectă a finanțării bancare reprezintă principalele măsuri pe care investitorii trebuie să le ia pentru a evita pericolul insolvenței.

Potrivit experților de la Sierra Quadrant, este esențial să te informezi în prealabil cu cine vrei să faci afaceri, care este situația financiară a partenerului de business, dacă are probleme juridice.

,, Din experiența noastră, o firmă intră în insolvență în primul rând ca urmare a blocajului financiar, determinat de resursele financiare insuficiente disponibile, de investițiile greșite și de lipsa unei strategii de risc fundamentată pe realitățile din economie. Este necesară o mai bună estimare a dimensiunii afacerii, multe companii intrând în insolvență pentru că și-au supraestimat veniturile, au avut așteptări mult prea optimiste legate de potențialul economic al industriei, al locației sau al partenerilor, furnizori și clienți”, a declarat Ovidiu Neacșu, asociat coordonator al Sierra Quadrant, practician de peste 20 de ani în domeniul insolvenței.

Acordarea excesivă de dividende fără a ține cont de dinamica financiară a afacerilor se află, de asemenea, pe lista motivelor pentru care tot mai multe firme ajung în insolvență.

,, În plus, există lacune serioase în materie de know-how de risc, de educație economică, în multe firme, de la ultimul angajat până la director economic sau patron. Astfel că una dintre principalele măsurile preventive o reprezintă educația financiară”, a mai spus Ovidiu Neacșu.

Datele publicate de ONRC arată că domeniul în care s-a inregistrat cel mai mare număr de insolvenţe în 2018 este comerţul cu ridicata şi cu amănuntul şi repararea autovehiculelor şi motocicletelor.

Potrivit datelor ONRC, cele mai multe firme şi PFA-uri intrate în insolvenţă au fost în Bucureşti, (o crestere de  2,50% faţă aceeaşi perioadă din 2017) şi în judeţele Bihor - (crestere de 22,16%), Iaşi - (crestere 4,41%) şi Timiş - (crestere 27,46%).