Mergi la conţinutul principal
x
Deficitul de cont

Deficitul de cont curent al României se adâncește semnificativ

Deficitul de cont curent al României s-a adâncit puternic în primele opt luni, cu 37,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 5,83 miliarde euro, arată datele BNR.

Potrivit Băncii Naţionale a României (BNR), deficitul comercial a avansat cu 14%, până la 8,98 miliarde euro, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Balanţa veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini şi cele încasate de investitorii români din străinătate, a înregistrat un deficit de 3,849 miliarde euro în primele opt luni, mai redus cu 304 milioane euro decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 2,863 miliarde euro (comparativ cu 2,955 miliarde euro în aceeaşi perioadă a anului trecut), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 2,517 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 346 milioane euro.