Mergi la conţinutul principal
x
cfa

Estimări CFA: Euro se va aprecia puternic în fața leului în următoarele şase luni

Cursul EUR/RON se va deprecia în următoarele şase luni, ca valoare medie, până la 4,7 lei, iar în următoarele 12 luni la 4,75 lei/euro, arată datele Indicatorului de Încredere Macroeconomică al CFA România.

Potrivit datelor IIM, indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari, membri ai CFA, cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an, nivelul acestuia a scăzut în octombrie faţă de luna anterioară cu 2,1 puncte, până la valoarea de 48,4 puncte, în timp ce, comparativ cu perioada similară din 2017, indicatorul a crescut cu 5 puncte).

Peste 80% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7087, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7526.

Această evoluţie s-a datorat componentei de anticipaţii a indicatorului.

Indicatorul condiţiilor curente a crescut marginal faţă de luna anterioară, cu 0,3 puncte, până la valoarea de 62,5 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior a crescut cu 3,4 puncte).

Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 3,3 puncte, până la valoarea de

41,3 puncte (+5,8 puncte comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut).

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2019/noiembrie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,50%.

"Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 75%, şi respectiv peste 66%, dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenţa de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,85%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţa de 5 ani este de 4,91%. Ca urmare, având în vedere rata anticipată a inflaţiei, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative", se menţionează în comunicat.