Mergi la conţinutul principal
x
achizitii

Guvernul simplifică procedura de achizitii publice

Guvernul va modifica în următoarele două săptămâni procedurile de achiziţii publice, pentru simplificarea acestora, având inclusiv acordul scris al Comisiei Europene. Anuntul a fost facut de Bogdan Puşcaş, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP).

"Modificăm pentru autorităţile contractante acea strategie de achiziţii publice pe care toată lumea o blama pe bună dreptate, pentru că nu a adus niciun beneficiu, şi vom spune în noul text că sub 125 de milioane cheltuieli de capital nu mai sunteţi obligaţi să faceţi această strategie anuală de achiziţii publice. În plus ne-am dat seama că notificarea prealabilă nu a adus reducerea numărului de contestaţii. Introducem o cauţiune pentru calea administrativă de atac, însă am rescris-o şi am regândit-o şi în principiu va funcţiona ca un depozit pe care contestatarul va fi nevoit să îl constituie, care va sta la dispoziţia CNSC până la emiterea primei decizii", afirmă Pușcaș.
 

"Pentru achiziţiile foarte mici, sub 1.000 de euro, adică 4.500 de lei, nu vă trebuie nimic decât un bon sau o chitanţă, apoi am mai pus un prag intermediar pentru care sunteţi obligaţi să aveţi cel puţin dovada că aţi consultat cel puţin un operator economic când aţi stabilit cât costă ce doriţi să cumpăraţi, iar pentru pragul aproximativ egal cu 60.000 pentru lucrări şi 100.000 de lei pentru bunuri şi servici să faceţi dovada că aţi trimis către trei operatori solicitări, nu dovada că aveţi trei oferte, nu revenim la logica de acum 10-15 ani", a mai spus șeful ANAP.