Mergi la conţinutul principal
x
ins

INS: Câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,7% în octombrie

Câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,7% în octombrie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 2.720 lei, anunță Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit datelor INS, creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 32 lei față de luna precedentă.

Cele mai mari salarii au fost plătite în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice, de 6.380 lei, transporturi aeriene, 5.390 lei, activităţi de editare, 5.356 lei, şi extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, 5.353 lei.

Cele mai mici salarii nete lunare s-au înregistrat în hoteluri şi restaurante, 1.580 lei, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.667 lei) şi prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite (1.811 lei).

Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat astfel: cu 9,2% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, respectiv cu 9,1% în industria metalurgică; între 3% şi 5,5% în fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor din tutun, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte.

Cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat astfel: cu 17,2% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 16,2% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; între 1,5% şi 6% în alte activităţi extractive, activităţi de editare, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat