Mergi la conţinutul principal
x
investitii

Investiţiile nete realizate în economie au scăzut , în al treilea trimestru

Investiţiile nete realizate în economie au scăzut , în al treilea trimestru, cu 1,5% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, până la 21,06 miliarde lei (4,53 miliarde euro), arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe ansamblul primelor nouă luni din 2018, investițiile nete în economie marchează un plus de 2,7 procente.

Potrivit datelor INS, în al treilea trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost înregistrate scăderi la lucrările de construcţii noi cu 14,3% şi la alte cheltuieli cu 7,6%. Creştere s-a înregistrat la elementul de structură utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 15,4%.

În primele nouă luni din 2018, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 2,7%, până la 54,596 miliarde de lei, creştere înregistrată la următoarele elemente de structură: alte cheltuieli cu 31,3% şi la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 8,8%.

În schimb, investiţiile în lucrări de construcţii noi au scăzut cu 8,2% în primele nouă luni.

Investiţiile nete realizate în economia României au însumat anul trecut 77,96 miliarde lei, fiind în creştere cu 6,4%, comparativ cu anul 2016.

Investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.)