Mergi la conţinutul principal
x
euro

Isărescu, avertisment privind riscurile forțării aderării la euro

România a avut una din cele mai rapide rate de creştere a puterii de cumpărare, dar între diferitele regiuni ale ţării decalajele sunt foarte mari, afirmă guvernatorul BNR. Mugur Isărescu afirmă că  este necesară o convergență durabilă înainte să aderăm la euro, în condițiile în care dobânzile şi inflaţia pe termen lung nu se mai încadrează în standardele prevăzute de foaia de parcurs.

Prezent la Conferința privind integrarea economică europeană de la Viena, Isărescu a declarat că Tratatul de la Maastricht statuează în mod explicit faptul că este necesar „un grad ridicat de convergență sustenabilă".

„Totuși, se pare că uneori această cerință a fost trecută cu vederea. În al doilea rând, experiența practică acumulată până în prezent în ceea ce privește adoptarea euro a demonstrat că și convergența reală este esențială pentru finalizarea cu succes a acestui proces", a spus Mugur Isărescu.

„Convergență reală constituie o premisă pentru limitarea la minimum a costurilor asociate cu pierderea independenței politicii monetare ulterior adoptării euro", spune guvernatorul arătând că ţările care s-au grăbit să adopte euro, chiar cu un grad de convergenţă mai scăzut, au constat că zona euro nu este un loc confortabil pentru economiile cu nivel scăzut de competitivitate sau cu pieţe rigide.

 „În timp ce nivelul optim de convergență reală pentru aderarea cu succes la zona euro constituie încă obiectul unor dezbateri intense, coerența și sustenabilitatea convergenței reale sunt, în opinia mea, cel puțin la fel de importante ca și nivelul acesteia. Și pentru a rămâne pe calea cea bună, convergența economică – atât cea reală, cât și cea nominală – trebuie să avanseze în concordanță cu fundamentele economiei, altminteri progresul ar fi periclitat de derapaje abrupte. La urma urmei, forțarea procesului de convergență este tot atât de nocivă precum amânarea lui", a precizat Mugur Isărescu.

Avertisment BCE: Înrăutăţirea perspectivelor economice începe să afecteze împrumuturile

înrăutăţirea perspectivelor economice începe să afecteze împrumuturile acordate  de bănci. Potrivit unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), creşterea creditării companiilor din zona euro a încetinit în octombrie.

Creditele acordate firmelor au urcat în ritm anual cu 3,9% în octombrie, cel mai lent ritm de creştere din luna mai până în prezent, după ce în septembrie au înregistrat un avans de 4,3%, cel mai ridicat după criză.

Analiştii consideră că aceste date nu vor afecta intenţia BCE de a opri în decembrie programul de achiziţii de obligaţiuni publice şi private în valoare de 2.600 de miliarde de euro (3.000 de miliarde de dolari), lansat în ultimii trei ani, şi nici planurile de a majora anul viitor rata dobânzii pentru prima dată din 2011.

Studiul publicat de Banca Centrală Europeană se adaugă celorlalţi indicatori care arată o încetinire a economiei zonei euro, ceea ce i-a determinat pe unii investitori să creadă că BCE va majora dobânzile în 2020.

Luni, preşedintele BCE, Mario Draghi, a dat asigurări că "o încetinire graduală este normală" iar fenomenul ar putea fi temporar, indicând că instituţia va merge în continuare cu planurile sale.

De asemenea, studiul publicat de Banca Centrală Europeană arată o creştere a creditării către gospodăriile din zona euro cu 3,2% în octombrie, similară cu nivelul din septembrie.