Mergi la conţinutul principal
x
isarescu

Isărescu: Ieftinirea petrolului, impact în inflație

Scăderea preţului petrolului se va vedea în rata inflaţiei din perioada următoare, în sensul diminuării prețurilor, afirmă guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Prezent la conferinţa "Inflaţia în ultimii zece ani", Isărescu a declarat că este posibil ca peste o săptămână să fie anunţată o inflaţie de 3,5%.

"Pe noi ne va ajuta, probabil luna asta. Şi o spun aşa, preemptiv, pentru că lumea, câţiva, iar o să zică "Iar a umblat Banca Naţională ca să atingă ţinta". Nu. Scade preţul la ţiţei se vede imediat în preţul la benzină. Eu vorbesc cu diverse persoane. "A scăzut foarte puţin! Numai 10 bani". Păi 10 bani la benzină, cu ponderea benzinei sau motorinei, combustibilului, în indicele preţurilor este suficient ca să ne ajute la inflaţie. Se va vedea peste câteva zile, probabil", a declarat guvernatorul BNR.

Potrivit lui Isărescu, inflaţia este o boală extrem perfidă care poate să apară sub 'n' forme.

"Dacă ar fi să dau o definiţie acum în faţa dumneavoastră dacă inflaţia este fiscală, monetară, structurală, la noi atenţie mare şi nu vom ceda niciodată în iluzia că o controlăm în totalitate, este o boală extrem de perfidă care poate să apară sub 'n' forme. Iar în prezent, presiunile inflaţioniste ca şi deficitele noastre sunt în mare măsură structurale şi la nivel micro", a spus Isărescu.

Banca Naţională a României (BNR) a păstrat la 3,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a majorat la 2,9%, de la 2,7%, prognoza pentru anul viitor.