Mergi la conţinutul principal
x
legislatie

Legislația, pe înțelesul tuturor. Ce înseamnă reorganizarea judiciară

 Sierra Quadrant vă prezintă, zilnic, informaţii esenţiale despre legislaţia relevantă pentru mediul de afaceri. Reorganizarea judiciară este procedura ce se aplică debitorului în insolvenţă, persoană juridică, în vederea achitării datoriilor acestuia, conform programului de plată a creanţelor.

 Procedura de reorganizare presupune întocmirea, aprobarea, confirmarea, implementarea şi respectarea unui plan, numit plan de reorganizare, care poate să prevadă, nelimitativ, împreună sau separat:

  • restructurarea operaţională şi/sau financiară a debitorului;
  • restructurarea corporativă prin modificarea structurii de capital social;
  • restrângerea activităţii prin lichidarea parţială sau totală a activului din averea debitorului;

 Elaborarea planului de reorganizare a activității debitorului presupune indicarea perspectivelor de redresare în raport cu posibilitățile și specificul activității debitorului, cu mijloacele financiare disponibile și cu cererea pieței față de oferta debitorului, și va cuprinde măsuri concordante cu ordinea publică.

“Starea de funcționare a unei societăți, chiar și în reorganizare, constituie starea normală, declanșarea procedurii de faliment fiind situația de excepție, ce apare ca urmare a imposibilității reale de redresare financiară”, afirmă experţii de la Sierra Quadrant.

„În cazul în care situația economică a societății permite redresarea, ne angajăm să contribuim activ la îndeplinirea planului de reorganizare, scopul urmărit fiind acoperirea pasivului societății și îndestularea creditorilor conform planului”, adaugă aceştia.

Reușita procedurii de insolvență deschise pentru această societate presupune acoperirea integrală, sau, dacă nu, cel puțin într-un procent semnificativ, a pasivului acesteia. Aceasta înseamnă, de fapt, cunoașterea exactă a activității desfășurate de aceasta.