Mergi la conţinutul principal
x
titluri de stat

Ministerul Finanțelor lansează titluri de stat pentru populație

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a lansat prima emisiune de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur - ediţia Centenar -, cu valoare de 1 leu, dobândă de 5% pe an şi scadenţă la cinci ani, destinate exclusiv populaţiei. Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani, la data efectuării subscrierii, iar veniturile obţinute sunt neimpozabile, conform unui comunicat al MFP.

Acesta arată că persoanele fizice pot cumpăra titluri de stat prin următoarele canale de distribuţie:
- în perioada 15 iunie-06 iulie 2018, de la unităţile operative ale Trezoreriei Statului unde au domiciliul fiscal; 
- în perioada 15 iunie-05 iulie 2018, prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română, din mediul urban, iar în perioada 15 iunie-04 iulie 2018, din mediul rural.
Un investitor poate efectua, în cadrul perioadei de subscriere, una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăşi plafonul valoric de 100.000 lei, pentru subscrierile realizate prin intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului şi, respectiv, de 100.000 lei pentru subscrierile realizate prin subunităţile poştale din reţeaua Companiei Naţionale "Poşta Română".
Titlurile de stat sunt în formă dematerializată, nu pot fi răscumpărate înainte de scadenţă, sunt netransferabile şi nu se tranzacţionează. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din pros­pectul de emisiune. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moştenitorilor, care prezintă documentele legale ce atestă calitatea de moştenitori.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, subliniază: "Emisiunea de titluri de stat Centenar pune în prim plan investitorul român şi îi asigură o dobândă neimpozabilă mai bună decât cele oferite la depozitele bancare. Statul garantează 100% sumele depuse, dobânzile aferente şi este corect să plătească pentru titlurile de stat destinate populaţiei la fel cum plăteşte şi pentru cele destinate pieţei financiare".
Emiterea titlurilor de stat pentru populaţie va continua şi în lunile următoare, posibil şi cu alte maturităţi, care urmează să fie stabilite în funcţie de evaluarea interesului pentru această primă emisiune, până la consumarea plafonului anual stabilit pentru anul 2018, la un nivel indicativ de 4 miliarde lei, arată comunicatul MFP