Mergi la conţinutul principal
x
prima casa

Programul "Prima Casă", pus în pericol de darea în plată

Programul "Prima Casă", pus în pericol de darea în plată (FOTO 6) Dacă legea dării în plată se va aplica și în cazul împrumuturilor garantate de stat, Programul "Prima Casă" ar putea să devină istorie, atrag atenția reprezentanții băncilor.

Florin Dănescu, președintele Asociației Băncilor, a declarat că dacă Legea dării în plată va fi aplicată în forma prevăzută, va fi o problemă foarte serioasă pentru întreg mediul bancar.

,,Trebuie să existe motive de îngrjorare, în primul rând pentru clienți, pentru că sunt 250.000 de tineri care și-au luat case prin programul Prima Casă și care a fost cândva un produs exemplar, funcționând ca împărțirea riscului între stat și bănci. Dacă noi spunem că apare darea în plată pe Prima Casă, asta înseamnă că nu mai poate fi împărțit acest risc și înseamnă că programul nu mai există. Și atunci debitorii potențiali, în primul rând, debitorii trebuie să fie îngrijorați, apoi băncile și apoi statul și s-ar pune întrebarea dacă cumva nu dorește să mai garanteze. E o problemă foarte serioasă", a declarat Florin Dănescu.

De programul "Prima Casă" au beneficiat până în prezent peste 200 de mii de români care și-au cumpărat locuințe cu credite garantate de stat.