Mergi la conţinutul principal
x
recuperatori

Recuperatorii de creanțe ar putea fi incluși în Biroul de credit

Includerea în Sistemul Biroului de Credit a recuperatorilor de creanţe ar fi un lucru benefic, iar intenţia noastră este de a face acest lucru, a declarat, joi, directorul general al Biroului de Credit, Şerban Epure.

Băncile, IFN-urile şi companiile de leasing sunt printre participanţii la Sistemul Biroului de Credit. Suntem în discuţii pentru a mări acest portofoliu de participanţi. Am avut discuţii pentru a integra în sistem operatorii de telefonie mobilă, dar acestea s-au soldat cu un eşec. Intenţia noastră este de a integra în sistem şi recuperatorii de creanţe, pentru că, dacă o creanţă este vândută de către o bancă la un recuperator, iar recuperatorul nu este înregistrat în Biroul de Credit, informaţia se opreşte undeva pe drum. Considerăm că ar fi benefic să avem şi aceşti recuperatori de creanţe în Sistemul Biroului de Credit. Rămâne să vedem dacă autoritatea va agrea acest lucru', a menţionat Epure.

Directorul general al Biroului de Credit a subliniat faptul că, în Sistemul Biroului de Credit, există, la ora actuală, 600.000 - 700.000 de restanţieri, iar ponderea restanţelor la IFN-uri este de 10% din total.

'Am primit câteva solicitări din partea persoanelor vizate, după data de 25 mai 2018. Nu văd un motiv pentru care numărul solicitărilor ar creşte pentru că, practic, condiţiile se păstrează. Există acest mecanism de solicitare şi, poate din acest motiv, numărul solicitărilor ar putea să crească. Ştergerea datelor din Biroul de Credit nu se face automat, ci numai dacă o ceri şi din motive întemeiate, iar motivele vor fi analizate de creditorul către care se transmite solicitarea. Ponderea restanţelor la Biroul de Credit este între 600.000 şi 700.000 de restanţieri, iar ponderea IFN este de 10% din total', a spus Şerban Epure.