Mergi la conţinutul principal
x
taxe

România ocupă locul 49 în topul mondial privind ușurința plății taxelor

Companiile din România îşi pot plăti mai uşor taxele decât firmele din Bulgaria şi Ungaria, dar mai greu decât cele din ţările baltice, arată datele clasamentului global PwC Paying Taxes 2019, întocmit de PwC, parte a raportului Doing Business al Băncii Mondiale.

România ocupă locul 49 din 190 țări. "România se clasează înaintea altor ţări din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte uşurinţa cu care companiile îşi pot plăti taxele, devansând Bulgaria (locul 92), Ungaria (locul 86) şi Polonia (locul 69), însă în urma performerilor regionali:

Ţările Baltice (Letonia - locul 13, Estonia - 14, Lituania - 18)", se arată în comunicat.

"Dacă analizăm în totalitate climatul economic în care România evoluează, devine foarte clar că este nevoie ca autorităţile fiscale să continue investiţiile în infrastructura fiscală şi în tehnologie. Cu cât gradul de informatizare şi tehnologizare al autorităţii fiscale este mai ridicat, cu atât poziţia în clasament va fi mai bună. Noile tehnologii de raportare financiară pot eficientiza procesele interne ale autorităţilor fiscale, inclusiv mecanismele de control şi verificare fiind, în acelaşi timp, şi în folosul contribuabililor", a spus Daniel Anghel.

Clasarea ţărilor din regiune este, în linii mari, similară cu cea de anul trecut, potrivit raportului.

"Se observă, însă, deteriorarea poziţiei Poloniei, care a coborât 18 poziţii faţă de anul trecut, ca urmare a creşterii numărului de raportări fiscale. De cealaltă parte, Ungaria a avut o îmbunătăţire a poziţiei în clasament, urcând 7 locuri, până pe locul 86. Deşi a recuperat considerabil, Ungaria este încă departe de poziţia 77, pe care o ocupa acum doi ani", se arată în comunicat.