Mergi la conţinutul principal
x
digitalizare

România, ultimul loc în UE la capitolul digitalizare

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gradul de digitalizare al economiei şi al societăţii, arată un studiu realizat de PwC Deşi România a avut o creştere economică semnificativă în ultimii 20 de ani, aceasta este cu 1,2 - 2,5% pe an sub creşterea înregistrată de ţările din spaţiul est-european care sunt într-un stadiu avansat din punct de vedere al digitizării serviciilor guvernamentale (de exemplu Estonia, Lituania, Letonia), a declarat Dorian Farkas, senior manager consultanţă financiară la PwC România.

Potrivit expertului, productivitatea în România este cu peste 50% mai mică decât în ţările ce se situează pe primele locuri din punctul de vedere digitalizării.

"România trebuie să aibă în vedere maximizarea politicilor în domeniul digitalizării şi să privească investiţiile în sectorul tehnologic ca o modalitate de a transforma economia şi a impulsiona mai mult creşterea", a mai spus acesta.

Dorian Farkas a prezentat rezultatele a trei studii realizate la nivel mondial pe această temă, România aflându-se la coada clasamentului european în fiecare dintre ele.

"Toate aceste studii iau în calcul factorul uman şi modul în care ţările folosesc şi adoptă tehnologiile digitale. Primul este un studiu realizat de Organizaţia Naţiunilor Unite, unde România se plasează pe ultimul loc în UE. Acest clasament se uită la indicele infrastructurii de telecomunicaţii, indicele capitalului uman şi indicele serviciilor online. Al doilea studiu, DESI, realizat de Comisia Europeană, ia în calcul competitivitatea digitală, iar România este pe ultimul loc în UE şi aici.Tot pe ultimul loc se află România şi din punctul de vedere al utilizării internetului (utilizarea de către cetăţeni a conţinutului, comunicaţiilor şi a tranzacţiilor online), din cauza faptului că 25% din populaţie nu a folosit niciodată internetul, doar 17% din companii utilizează tehnologii sau mijloace de comunicare online. La capitolul conectivitate (serviciile fixe de bandă largă, serviciile mobile de bandă largă şi preţurile), ţara noastră este pe locul 22 în UE, din cauza decalajelor privind conexiunea mobilă şi de internet între mediul urban şi cel rural”, a spus Farkas