Mergi la conţinutul principal
x
 • letea
  100 DE ANI DE ROMÂNIA Letea Bacău, cea mai mare fabrică de hârtie din Estul Europei, își vinde ultimele active

  Fabrica de hârtie „Letea“ din Bacău își va scoate la vânzare, în toamnă, ultimele clădiri, terenuri și mașini. Este una dintre cele mai vechi întreprinderi din România, decizia înființării sale fiind luată acum 140 de ani, pe 11 decembrie 1878, de guvernul condus de Ion C. Brătianu.

 • inflatie
  BNR: Rata anuală a inflaţiei ar putea ajunge la 2,8% în iunie 2020

  Banca Națională a României estimează că rata anuală a inflaţiei ar putea ajunge la 2,8% în iunie 2020, faţă de 3%, cât se anticipa anterior.

  Astfel, după vârful atins în mai - iunie 2018, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să scadă şi să se menţină în trimestrul III uşor sub valoarea de 5%, iar apoi să coboare mai pronunţat şi să revină în decembrie 2018 la limita de sus a intervalului ţintei, respectiv la 3,5%, nivel uşor inferior celui previzionat anterior.

 • casa de marcat
  Ministerul Finanțelor anunță termenul limită pentru casele de marcat

  Contribuabilii mari sau mijlocii trebuie să se doteze cu aparate de marcat cu jurnal electronic, până la 1 septembrie, anunță Ministerul Finanţelor, într-un comunicat de presă.

  Finanțele precizează că acest proces trebuie să se deruleze fără afectarea activităţii operatorilor economici, urmând ca, până la finalizarea implementării noilor aparate de marcat, organele de control abilitate să deruleze o serie de acţiuni de tip preventiv şi de îndrumare.

 • economie
  Economia României a crescut cu 4% în primul semestru, sub așteptări

  Economia României a crescut cu 4% în primele șase luni din acest an, față de perioada similară din anul trecut, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Performanța este însă sub așteptările analiștilor, care estimau un avans de peste 5%.

  Potrivit datelor de la INS, faţă de trimestrul I din 2017, PIB a înregistrat o creştere cu 4,1% pe serie brută şi 4,2% pe serie ajustată sezonier. În trimestrul II, avansul a fost de 1,4%.

 • export
  Exporturile românești, în creștere după primele șase luni din 2018

  Institutul Naţional de Statistică anunță că exporturile de mărfuri româneşti au crescut până la 33,98 miliarde euro în primele şase luni cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Important este și faptul că ritmul de creștere l-a depășit pe cel al importurilor.

  INS a anunțat că, în primul semestru, deficitul comercial a ajuns la 6,3 miliarde euro după primele şase luni, cu 8,3% peste cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

 • buget
  Consiliul Fiscal, un nou avertisment privind situația bugetului statului

  Consiliul fiscal avertizează asupra unor riscuri semnificative de depăşire a ţintei de deficit asumate şi implicit a nivelului de referinţă de 3% din PIB pentru soldul bugetar. Într-un material lansat de organizație, se precizează că încadrarea deficitului în ţinta de 2,97% din PIB este realizată, la rectificare, în condiţiile unei revizuiri ascendente, cel mai probabil excesive, a nivelului PIB nominal.

 • obligatiuni
  Finanțele au lansat o noua emisiune de obligatiuni benchmark

  Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 331 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu scadenţa în iunie 2021, la un randament mediu de 4,44% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

  Valoarea nominală a emisiunii a fost de 300 milioane de lei, iar băncile au subscris 497 milioane de lei.

 • populație
  Ce avantaje au titlurile de stat pentru populație

  Ministerul Finanţelor Publice lansează cea de-a doua emisiune de titluri de stat din cadrul Programului Tezaur - ediţia CENTENAR, destinată exclusiv populaţiei

 • salariu
  Câştigul salarial mediu net ajunge la 2721 lei

  Câştigul salarial mediu net a crescut în iunie, nominal, cu 14,3%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 2.721 lei, anunță Institutul Naţional de Statistică (INS). În termeni reali, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, ritmul de creștere a fost de 8,4%, în scădere față de luna precedentă.

 • scadere
  Scădere de 17% pe piața tranzacțiilor imobiliare

  Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară anunță că în luna iulie au fost înregistrate 44.430 de tranzacții imobiliare, cu 17% mai puține decât în intervalul similar din anul trecut (53.498) ”Numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel naţional, în cea de-a şaptea lună a acestui an este cu 9.068 mai mic faţă de luna iulie 2017”, se arată în comunicatul ANCPI.

 • anaf
  ANAF, precizari privind aparatele de marcat electronice

  Operatorii economici au posibilitatea de a depune, prin intermediul Spaţiului Privat Virtual, documentele aferente procesului de solicitare şi atribuire a numărului unic de identificare a aparatelor de marcat electronice fiscale, se precizează într-un comunicat de presă al ANAF, de miercuri.

 • industrie
  Cresc prețurile în industrie. Efectele, pe termen lung

  Preţurile producţiei industriale pe total - piaţa internă şi piaţa externă - au crescut cu 6,1% în luna iunie, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, ritm crescut faţă de cel înregistrat în luna precedentă, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

  În mai, preţurile producţiei industriale au crescut cu 5,2%, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

 • investitie
  Investițiile străine în România, în creștere la 2,21 mld.euro

  Investiţiile străine directe au crescut, în primul semestru al acestui an la 2,21 miliarde de euro, comparativ cu 1,93 miliarde de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Este declarația făcută de premierul Viorica Dăncilă, în deschiderea şedinţei de guvern de joi.

 • active
  Activele fondurilor de pensii facultative, in crestere

  Fondurile de pensii facultative au înregistrat la finele lunii iunie active în valoare de aproximativ 1,89 miliarde de lei, cu 13,26% mai mari față de nivelul din perioada similar a anului trecut.

  Potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), cea mai mare pondere în cadrul activelor era deținută de titlurile de stat de 1,12 miliarde de lei, respectiv 59,18%.

 • Amnistia fiscală
  Teodorovici: Amnistia fiscală, pentru companiile de stat

  Amnistia fiscală preconizată de Guvern nu vizează persoanele fizice, ci companiile de stat cu datorii istorice. O spune ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

 • Codul Fiscal
  Ministrul de Finanțe: Codul Fiscal și cel de procedură vor fi simplificate

  Ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, afirmă că textele Codului fiscal şi ale Codului de procedură fiscală vor fi evaluate şi, acolo unde este cazul, se vor face adaptări şi simplificări. De la 1 ianuarie 2019 acestea "vor rămâne aşa cum sunt pentru o lungă perioadă de timp".

 • Inovația românească
  Inovația românească, în scădere. Ponderea firmelor inovatoare a ajuns la 10%

  Ponderea întreprinderilor inovatoare din România a scăzut cu 2,6 puncte procentuale în perioada 2014-2016, faţă de perioada 2012-2014, la 10,2%, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

  Conform statisticii, cele mai inovatoare activităţi economice au fost cele de servicii în tehnologia informaţiei - 25,1% şi fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice - 24,2%.

 • ING Bank
  ING Bank, studiu privind cumpărăturile online. Cum obișnuiesc românii să cumpere și să plătească pe internet

  Românii, belgienii și francezi aleg să cumpere cel mai rar online, în comparație cu locuitorii din Marea Britanie. Asta arată cel de-al șaselea studiu anual internațional efectuat de ING cu privire la serviciile bancare mobile - Cum preferați să plătiți? - care a urmărit comportamentul și atitudinile a aproape 15.000 de persoane din 13 țări din Europa, precum și din SUA și Australia.

 • elcen
  INFORMARE ANULARE SEDINTA ADUNARII CREDITORILOR ELECTROCENTRALE BUCURESTI S.A DIN 26.07.2018

  Sierra Quadrant, în calitatea sa de administrator judiciar al ELCEN, publica pe site-ul propriu, www.sierraquadrant.ro, informarea conform careia :

 • imprumut
  Românii se împrumută într-un ritm accelerat

  Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut, în luna iunie 2018, cu 1,4% (1,4% la sută în termeni reali) faţă de luna mai 2018, până la nivelul de 242,45 miliarde de lei.

  Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, în mai 2018, creditul neguvernamental a urcat cu 0,3% faţă de luna aprilie.