Mergi la conţinutul principal
x
insolventa

Studiu despre starea afacerilor în România. Lista celor mai riscante domenii şi zona cu cele mai multe firme în insolvenţă.

Studiul a luat în calcul firmele înregistrate în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI) deţinute de acţionari care au avut cel puţin 2 companii în această situaţie între 2008-2017.

„Economia românească este precum un măr: apetisant pe dinafară, însă gaunos şi cu un gust fad. Stăm bine la capitolul creştere economică, însă dincolo de statisticile de pe hârtie, să faci afaceri în România reprezintă o provocare plină de tot mai multe obstacole. Există în România lui 2018 un om de afaceri care face „business'' cu 119 companii, dintre care 116 sunt în insolvenţă. Şi nu este singurul care se poate ,,lăuda'' cu această performanţă. În topul realizat de KeysFin mai sunt alţi 9 oameni de afaceri care au între 40 şi 100 de firme în insolvenţă”, comentează compania de consultanţă.

Pentru partenerii de afaceri, declararea insolvenţei înseamnă marfă pierdută, bani blocaţi şi chiar risc de faliment, pentru că peste 80% dintre firmele din România sunt slab capitalizate şi nu au rezerve financiare care să le permită să treacă peste astfel de situaţii.

,,Microîntreprinderile sunt cele mai expuse riscului, dovadă că 17.288 de astfel de societăţi sunt înregistrate în BPI. Au o capitalizare redusă, depind foarte mult de parteneri şi, atunci când apar probleme, insolvenţa devine inevitabilă”, afirmă analiştii de la Keysfin. La mare distanţă, în statistica privită din prisma formei de organizare, se află firmele mici (519) şi cele mijlocii (102), în timp ce companiile mari raportau doar 11 cazuri de insolvenţă la BPI.

Continuarea aici