Mergi la conţinutul principal
x
analiza sierra

Studiu ING: 69% dintre români susţin că nu reuşesc să economisească

Aproximativ 69% dintre români susţin că nu reuşesc să economisească din cauza veniturilor prea mici şi în acelaşi procent, declară că nu le ajung banii până la data următorului salariu. Cel puțin asta arată un sondaj efectuat de grupul financiar olandez ING.
Potrivit celui de-al optulea sondaj internaţional ING pe tema economiilor, la care au luat parte 14.695 de respondenţi din 15 ţări, dintre care 13 din Europa, în cazul în care rămân fără bani, 63% dintre români au răspuns că îşi reduc cheltuielile, 42% dintre aceştia se împrumută de la familie sau prieteni - cea mai mare pondere la nivel european (cu o medie de 20%), iar 24% utilizează cardul de credit.
Studiul arată, pe de altă parte, că 63% dintre români anticipează că vor fi nevoiţi să îşi câştige existenţa şi după vârsta de pensionare, cea mai mare pondere din Europa, comparativ cu media de 54% la nivel european.
Cele mai ridicate procente au fost înregistrate în România şi în Cehia (63%).
Doar 26% dintre europeni se aşteaptă să aibă acelaşi nivel de trai după momentul pensionării. 58% dintre români afirmă că nu au economii mai mari de trei salarii, iar 69% dintre români sunt de părere că nu câstigă îndeajuns de mult pentru a pune bani deoparte. 63% dintre români anticipează că vor fi nevoiţi să îşi câştige existenţa şi după vârsta de pensionare, cea mai mare pondere din Europa comparativ cu media de 54%, conform aceluiaşi comunicat.