Mergi la conţinutul principal
x
insolventa

Turiştii, protejaţi în cazul insolvenţei agenţiei de voiaj

Conform reprezentanţilor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), noutăţile aduse de actul normativ sunt următoarele:

- Licenţele se vor emite pe activităţi de organizare şi intermediere.

- Agenţiile de turism care comercializează către consumatorii persoane fizice pachete de servicii turistice sau componente ale acestora au obligaţia de a asigura buna executare a acestora. Astfel, sunt excluse de la asigurare serviciile turistice comercializate către persoanele juridice.

- Dacă contractul de prestare servicii turistice include şi transport, atunci agenţia de turism trebuie să asigure garanţii de repatriere a turistului.

- Garantarea furnizării serviciilor sau rambursării sumelor plătite de către turist se poate face de către agenţia de turism prin următoarele mijloace: scrisoare de garanţie bancară, poliţă de asigurare, alte instrumente de garantare, o combinaţie a acestor instrumente;

- Suma asigurată şi modalităţile de garantare vor fi stabilite prin Normele metodologice elaborate de Ministerul Turismului si Autoritatea de Supraveghere Financiară. Termenul de elaborare a Normelor este de 45 de zile.

Continuarea aici