Mergi la conţinutul principal
x
analiza sierra

Indicele ROBOR va fi înlocuit din 2 mai

Indicele ROBOR va fi înlocuit din 2 mai, în contractele de credit în lei cu dobânda variabilă, cu un indicator calculat pe baza tranzacţiilor interbancare, iar noul indice se aplică atât creditelor noi, cât şi refinanţării creditelor aflate în derulare. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

"Proiectul prevede înlocuirea indicelui ROBOR din formula de calcul din contractele de credit în lei cu rate variabile cu indicatori calculaţi exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. Indicatorul propus are în vedere rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară, care se publică pentru fiecare zi lucrătoare, pe site-ul Băncii Naţionale a României (BNR). Indicatorul respectiv va fi calculat la finalul fiecărui trimestru, ca media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice, astfel determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica pentru trimestrul următor datelor calculate", a spus ministrul.

Totodată, noul indice se aplică din 2 mai, iar clienţii vor putea decide dacă vor sau nu să facă o solicitare de refinanţare.

"Începând cu data de 2 mai 2019, noul indice se aplică exclusiv creditelor noi acordate populaţiei, precum şi refinanţării creditelor aflate în derulare. Va fi decizia fiecărui client, care are un împrumut în lei, să facă sau nu o solicitare de refinanţare", a spus ministrul.

Teodorovici a subliniat că, la cererile formulate pentru refinanţarea creditelor în derulare sau pentru modificarea contractelor în derulare, instituţiile bancare trebuie să răspundă în maximum 60 de zile de la data formulării.

VÂNZĂRI ȘI LICITAȚII