Mergi la conţinutul principal
x
industrie

Industria își continuă declinul. Managerii, semne de îngrijorare

Industria a scăzut şi în iunie, împlinindu-se patru luni de declin consecutive. În plus, a continuat să scadă şi încrederea managerilor în activitatea viitoare. ,,Semnele nu sunt bune. Orice declin care durează, produce costuri şi îngreunează recuperarea”. Acestea sunt principalele concluzii ale Barometrului Industrial realizat de IRSOP şi SNSPA Facultatea de Management.

Potrivit datelor barometrului, realizat în intervalul 18 - 20 iulie 2018 pe un eşantion de 300 de firme industriale,  'scăderea era previzibilă pe baza tiparelor din anii trecuţi. Vara, activitatea din industrie e mai slabă. Sezonalitatea afectează cererea şi motoarele încetinesc.

Numai că de data aceasta declinul a început cu trei luni în urmă, iar în iunie s-au împlinit patru luni de scădere consecutivă'.

Încetinirea s-a produs la 9 din 11 indicatori măsuraţi de Barometru.

,,Volumul producţiei avea 65 de puncte în martie şi a ajuns la 55 în iunie. Creşterea rămâne pozitivă (peste 50), dar riscă să cadă sub 50 de puncte, în zona de contracţie. Stocurile sunt mai degrabă subdimensionate, datorită activităţii scăzute.Totuşi, observăm o uşoară urcare a stocurilor de la

47 de puncte în mai la 49 în iunie. Când activitatea scade, iar stocurile cresc uşor, înseamnă că firmele au dificultăţi şi în desfacerea produselor finite', arată datele barometrului.

În ceea ce priveşte furnizorii, aceştia nu par să creeze probleme deosebite în industrie. Circa nouă din zece firme raportează constant că timpul în care obţin materialele comandate de la furnizori a rămas neschimbat. Când timpul de livrare e staţionar, înseamnă că firmele adaptează cumpărarea la nevoile curente ale producţiei şi probabil au relaţii vechi cu furnizorii. În plus, când cererea e mică, cumpărătorii au putere mare de negociere asupra furnizorilor, inclusiv în privinţa timpului de aşteptare.

Comenzile noi au atins 53 de puncte, faţă de 58 în mai şi 63 în martie.

Scăderea s-a produs preponderent pe seama cererii interne. Cererea subţire şi mai ales descrescătoare are efect demoralizant şi afectează puternic încrederea managerilor, se arată în studiu.

Costurile de producţie rămân mari. Se află din nou la 70 de puncte faţă de 69 în mai. Numai 3% din firme raportează scăderi de costuri. E posibil ca în iulie şi august indicatorul costurilor să scadă puţin, pe fondul activităţii mai slabe, dar ne aşteptăm să crească din nou în septembrie.

Numărul de angajaţi a continuat să scadă de la 50 în mai la 47 de puncte în iunie şi a intrat în zona de contracţie. E posibil să se repete situaţia din 2017 şi 2016, când forţa de muncă în industrie s-a micşorat în toate cele trei luni de vară - iunie, iulie şi august. Cauza este sezonalitatea dublată de cererea slabă din perioada premergătoare.

Situaţia prezice însă scăderi la veniturile bugetare din taxe şi impozite, conform documentului.