Mergi la conţinutul principal
x
ing

ING Bank: România este atractivă, în principal, prin costul redus cu forța de muncă

România este atractivă, în principal, prin costul redus cu forța de muncă, în timp ce infrastructura slabă, disparitățile regionale și legislația fiscală volatilă reprezintă minusuri. Este opinia analiştilor de la ING Bank, prezentată într-un amplu raport privind perspectivele investiţionale din Uniunea Europeană.

Potrivit experţilor, creșterea economică peste așteptări din zona euro creează premisele pentru un nou val de expansiune a investițiilor, iar o parte importantă a capitalului va fi direcționată către țările din Europa Centrală și de Est.

Raportul, realizat de Ciprian Dascălu, economist-șef pentru sucursala din România și Bert Colijn, economist senior pentru zona euro, arată că „regiunea ECE ar trebui să atragă în continuare investiții semnificative și devine atelierul Europei. Competitivitatea generată de salariile reduse și apartenența la UE, care oferă o ancoră instituțională puternică pentru protecția investițiilor străine, reprezintă o ofertă convingătoare. Proximitatea geografică față de zona euro este, de asemenea, un avantaj clar, însă regiunea ECE se evidențiază în fața altor piețe emergente prin talentul uman și productivitatea ridicată”.

Potrivit ING, România a fost unul dintre marii beneficiari ai fluxurilor de capital înainte de criza financiară, mai ales în perioada 2006-2008, când investițiile directe venit din Europa de Vest erau mai mari ca volum decât cele din Polonia. Situația s-a deteriorat rapid în timpul crizei, dar mai ales în perioada de după 2014.

„Avantajele României constau în creșterea economică ridicată și în costul scăzut cu forța de muncă, al doilea cel mai redus din UE, în condițiile în care salariile medii din economie – fără cele de la stat - reprezintă doar 21% din media UE, peste Bulgaria (17%), dar sub Polonia, Ungaria (32%), Croația (39%) și Cehia (40%). Pe de altă parte, infrastructura slabă, disparitățile regionale și legislația fiscală volatilă (a se vedea schimbările haotice și numeroase din ultimii ani ale Codului fiscal) reprezintă provocări pentru investitori, consideră ING. În sectoarele auto, IT&C și de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) expertiza locală este bună și agricultura are un potențial ridicat, iar exporturile au o valoare adăugată internă ridicată, arată ING.

 Raportul citează un studiu al Erst&Young din 2015, potrivit căruia firmele se uită cel mai mult atunci când fac investiții în alte țări la stabilitatea politică și legislativă (49% dintre respondenți), la piața domestică (37%), la logistică și infrastructură (30%), productivitate (30%), costurile cu forța de muncă (24%) și pregătirea forței de muncă (22%)”.