Mergi la conţinutul principal
x
analiza sierra

Legislația incertă și impredictibilă este unul dintre cele mai mari riscuri din economia României

În topul celor mai mari riscuri cu care se confruntă economia din România se afla legislația haotică, dezechilibrele macroeconomice și deteriorarea încrederii investitorilor în economiile emergente, se arată într-un raport al Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM).

CNSM este un organism de cooperare interinstituțională, fără personalitate juridică, iar implementarea recomandărilor emise de Consiliul general al CNSM este realizată de autoritățile membre: Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Ministerul Finanţelor Publice.

Cele mai mari riscuri identificate de CNSM în raportul pe 2018 sunt: tensionarea echilibrelor macroeconomice interne, riscul privind cadrul legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar-bancar, cu implicații asupra solvabilității sectorului bancar, deteriorarea încrederii investitorilor în economiile emergente, structura și costul finanțării deficitului de cont curent și a celui bugetar, riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental.

Dintre acestea, primele trei sunt evaluate că riscuri sistemice ridicate, iar ultimele două riscuri sunt estimate la o intensitate moderată.

Pe de altă parte, demografia reprezintă o vulnerabilitate structurală importantă pentru piața muncii. Aceasta este determinată atât de declinul natural al populației, cât și de fenomenul emigrației. 

VÂNZĂRI ȘI LICITAȚII