Mergi la conţinutul principal
x
Analiza Sierra

Numărul companiilor care au intrat în insolvenţă, la minimul ultimului deceniu

Numărul companiilor care au intrat în insolvenţă în 2019 a scăzut cu 22% faţă de anul anterior, la 6.384, şi se situează la minimul ultimului deceniu.  Cele mai multe insolvenţe se înregistrează în sectorul comerţului cu ridicata şi distribuţie, urmat de construcţii şi comerţul cu amănuntul.

În ceea ce priveşte distribuţia sectorială şi regională a insolvenţelor, cele mai multe insolvenţe deschise în anul 2019 au fost înregistrate în sectorul comerţului cu ridicata şi distribuţie (1.037), urmat de construcţii (936) şi comerţul cu amănuntul (899). Analizând evoluţia cazurilor de insolvenţă pe rol în ultimii cinci ani, se observă o tendinţă de consolidare a gradului de concentrare a volumelor în primele 3, respectiv 5 sectoare.

Distribuţia teritorială a cazurilor de insolvenţă în 2019 nu a suferit modificări semnificative faţă de situaţia existentă în anul anterior. Astfel, în ciuda scăderii cu 26%, Bucureştiul a rămas pe prima poziţie din perspectiva insolvenţelor, fiind urmat de regiunile N-V şi S. Cele mai mari scăderi ale numărului de companii insolvente au fost înregistrate în zona de N-E (-35%), S-E (-27%) şi Bucureşti (-26%).

Prin comparaţie cu ceea ce se întâmplă în regiune, companiile active în România sunt caracterizate, printre altele, de o vârstă fragedă. Astfel, 55% dintre companiile active astăzi în România sunt înfiinţate după anul 2010, în timp ce doar 15% au început activitatea înainte de anul 2000. Potrivit studiului Coface, doar 15% dintre companiile active astăzi "sunt în business de peste două decenii, acestea concentrând aproape 40% din venituri, jumătate din active şi o treime din angajaţi".
 

Datele indică o scădere graduală a companiilor insolvente care înregistrează venituri peste 500.000 euro (companii medii şi mari). Astfel, numărul acestora din urmă s-a situat la 444 pe parcursul anului 2019, sub media de 550 din ultimii trei ani. Această evoluţie s-a reflectat şi în diminuarea pierderilor financiare, care au fost de doar de 4,6 miliarde lei în 2019, la jumătate faţă de media din ultimii trei ani.

Potrivit experților, crearea unui cadru predictibil şi sustenabil este esenţială pentru păstrarea unui mediu prielnic dezvoltării antreprenoriatului şi companiilor din România.
 

VÂNZĂRI ȘI LICITAȚII