Mergi la conţinutul principal
x
analiza sierra

Sondaj AmCham. 94% dintre investitori reclamă starea precară a infrastructurii de transport

Camera de Comerț Americană în România (AmCham), a prezentat rezultatele unei noi ediții a sondajului privind calitatea climatului investițional în România. Întrebările au vizat în mod special nivelul de apreciere a avantajelor competitive ale României, a principalelor condiții de piață și a măsurilor cu impact în economie din ultimul an. Răspunsurile primite întăresc semnalul de alarmă cu privire la sustenabilitatea creșterii economice în lipsa investițiilor publice, îndeosebi în proiecte de infrastructură de transport.

Deși majoritatea companiilor respondente confimă menținerea și în 2019 a tendinței de creștere a veniturilor, a investițiilor și a numărului de angajați, acestea exprimă totodată îngrijorarea cu privire la acele aspecte care afectează climatul investițional. Cele mai apreciate condiții de piață care au contribuit la performanța raportată de companii sunt calitatea infrastructurii digitale (52%), a capitalului uman (50%) și nivelul de impozitare a companiilor.

La polul opus, sunt considerate precare calitatea infrastructurii de transport, care se regăsește într-un covârșitor procent de 94% dintre răspunsuri, urmată de lipsa politicilor și programelor de investiții publice, cu 66% și stabilitatea macroeconomică, cu 59%.

În acest context, principalele trei măsuri pe care respondenții le văd necesare pentru îmbunătățirea semnificativă a cadrului investițional și a competitivității economice a României sunt:

  • revizuirea calității cheltuielor publice și canalizarea lor către investiții (64%);
  • creșterea absorbției fondurilor europene (55%) și investițiile în infrastructură (51%).

“Din aceste răspunsuri reiese că sursa de îngrijorare pentru mediul de afaceri se află în zona politicilor publice care s-au orientat preponderent către stimularea consumului, prin majorarea cheltuielilor curente ale statului, și au lăsat în planul al doilea investițiile deși calitatea infrastructurii fizice este precară. Lipsa de investiții publice acționează ca o frână pentru creșterea sănătoasă a economiei și, mai mult, creează vulnerabilități din cauza deficitelor și a datoriei publice în creștere care restrâng tot mai mult posibilitățile de finanțare a investițiilor și generează riscuri în cazul unei recesiuni economice”, a declarat Ionuț Simion, președintele Camerei de Comerț Americane în Romania (AmCham Romania).

VÂNZĂRI ȘI LICITAȚII