Mergi la conţinutul principal
x
sondaj

Sondaj INS: Toamna ar putea aduce un reviriment în economie

Managerii companiilor din România se aşteaptă la o creştere a activităţii, dar şi a preţurilor, în comerţul cu amănuntul până în noiembrie.

Potrivit rezultatelor sondajului conjunctural realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS), în industria prelucrătoare, managerii preconizează, pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +11%).

”Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra tendinţă de creştere (sold conjunctural +29%), urmată activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +25%) şi de activitatea de fabricare a altor mijloace de transport (sold conjunctural +21%)”, se arată în comunicatul INS.

În ceea ce privește numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

În sectorul construcțiilor, managerii estimează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -2%).În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +10%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii aşteaptă, pentru următoarele trei luni, tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +20%).

”Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +14%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%)”, se arată în comunicat.

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +23%).

Cifra de afaceri din zona serviciilor, potrivit estimărilor managerilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%).

”În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural 0%)”, se arată în comunicatul INS