Mergi la conţinutul principal
x
 • barometru
  Mirajul creșterii economice riscă să blocheze relațiile de afaceri din România. 70% dintre investitori trag un semnal de alarmă privind pericolul insolvențelor

  Economia românească riscă să se adâncească în blocajul financiar, în condițiile în care numărul firmelor care se confruntă cu dificultăți financiare crește de la o lună la alta. Cel puțin asta este opinia majorității reprezentanților companiilor chestionați de Frames Media Network și KeysFin într-un sondaj privind percepția investitorilor asupra insolvențelor, realizat pentru Sierra Quadrant, unul dintre principalii jucători din piața insolvenței.

 • elcen
  Planul de reorganizare al Electrocentrale București SA și completările acestuia, disponibile spre consultare pe sierraquadrant.ro

  Sierra Quadrant, în calitatea sa de administrator judiciar al ELCEN, a publicat pe site-ul propriu, www.sierraquadrant.ro, planul de reorganizare al Electrocentrale Bucuresti SA și completările aduse acestuia. Acestea pot fi consultate de toți cei interesați, putând fi descărcate în format PDF :

 • Declarația de venit
  Declarația de venit, termen limită pe 16 iulie

  Ministerul Finanţelor a anunţat luni că 16 iulie este data limită pentru depunerea Declaraţiei Unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.

 • Legea insolvenței
  Legea insolvenței persoanelor fizice, în vigoare de la 1 august

  Legea privind insolvenţa persoanelor fizice va intra în vigoare la data de 1 august, după ce normele ei de aplicare au fost publicate recent în Monitorul Oficial.

  Formele procedurii de insolventă pentru persoanele fizice sunt următoarele:

 • fuziuni
  Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România, in crestere semnificativă

  Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a marcat o revenire semnificativă în al doilea trimestru al acestui an, însumând din punct de vedere al tranzacţiilor a căror valoare a fost anunţată 391 milioane euro, comparativ cu 258 milioane euro în primele trei luni ale anului.

  Potrivit estimărilor Deloitte, valoarea totală a pieţei, inclusiv tranzacţiile care nu au avut o valoare comunicată, a fost între 1,1 şi 1,3 miliarde euro, în creştere comparativ cu trimestrul doi din 2017.

 • preturi
  Preţurile producţiei industriale, in creștere

  Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut în mai cu 0,8% faţă de luna precedentă şi cu 5,2% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017

  Pe marile grupe industriale, comparativ cu aprilie, creşteri s-au înregistrat în industria bunurilor de capital (0,36%), în cea a bunurilor de folosinţă îndelungată (0,12%) şi în industria energetică (3,63%).

 • asigurari
  Piața asigurărilor, scădere în primul trimestru

  Societăţile de asigurare au subscris, în primele trei luni ale acestui an, prime brute în valoare de aproximativ 2,53 miliarde lei, în scădere cu 1,45% faţă cele subscrise în primul trimestru al anului trecut, se arată într-un raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

 • semnal de alarma
  CNSM, semnal de alarmă privind sănătatea companiilor nefinanciare din România

  Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) recomandă Guvernulului, prin Ministerul Finanţelor Publice, ca împreună cu Banca Naţională a României să înfiinţeze un grup de lucru care să aprofundeze analizele privind sănătatea financiară a firmelor şi să identifice soluţii pentru ca, atât în sectorul public, cât şi în cel privat constrângerile bugetare ale firmelor să devină ferme.

 • indatorare
  Creșterea îndatorării populației, o vulnerabilitate la adresa stabilităţii economice a României

  Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) trage un semnal de alarmă privind creşterea îndatorării populaţiei.

  Potrivit raportului instituției, acest fenomen poate avea efecte negative importante atât asupra sistemului financiar, cât şi asupra creşterii economice viitoare.

 • evolutie
  INS: Cum văd managerii evoluţia economică în S2

  Institutul Naţional de Statistică a dat publicităţii raportul privind tendinţele în evoluţia activităţii economice în perioada mai - iulie 2018

 • credite
  Volumul creditelor acordate prin programul 'Prima casă' a căpătat o dimensiune sistemică

  Volumul creditelor acordate prin programul 'Prima casă' a căpătat o dimensiune sistemică, atât în ceea ce priveşte stocul de împrumuturi cât şi în ceea ce priveşte fluxul de credit ipotecar, arată Raportul anual al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM). Potrivit experților, este necesară ţintirea mai bună a programului din punct de vedere social, prin revizuirea condiţiilor de accesare, menţinându-se totodată un grad de îndatorare sustenabil.

 • firme insolventa
  Numărul firmelor în insolvenţă creşte cu 11,97% după primele cinci luni

  Numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă a crescut cu 11,97% în primele cinci luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2017, la 3.686.

  Potrivit datelor ONRC, cel mai mare număr de insolvenţe s-a înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor - 1.130 (plus 13,68%). Un număr de 226 de insolvenţe s-au raportat numai la nivelul lunii mai în acest domeniu.

 • ONRC
  ONRC a eliberat 35.000 de certificate prin InfoCert

  Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) a eliberat online, prin serviciul InfoCert, 35.000 de certificate constatatoare în primul an de existenţă a serviciului. Certificatele eliberate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cuprind informaţii privind starea la zi a unei companii, informaţii esenţiale de natură statutară, financiară şi a domeniului de activitate.

 • radieri
  Comerţul, cele mai multe radieri de firme în acest an

  Numărul firmelor radiate a crescut, în primele patru luni din 2018, cu 4,91%, comparativ cu perioada similară din 2017, ajungând la 28.787.

  Potrivit statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), numărul cel mai mare de radieri a fost înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor

 • banci
  Romanii depun mai putini bani in banci

  Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut, în luna mai 2018, cu 0,5% faţă de luna aprilie 2018, până la nivelul de 308,682 miliarde de lei, în timp ce faţă de mai 2017 s-au majorat cu 10,6%, respectiv 5% în termeni reali.

  În luna aprilie 2018, depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut cu 1,1% faţă de luna martie 2018.

 • Mugur Isărescu
  Guvernatorul Mugur Isărescu: Banca Naţională nu are intenţia de a descuraja creditarea

  Banca Naţională nu are intenţia de a descuraja creditarea, ci este interesată de o creditare sănătoasă, echilibrată pe componente şi sustenabilă, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la "Summer Banking Academy".

 • elcen
  Sierra Quadrant, noul administrator judiciar al ELCEN București

  Adunarea creditorilor Electrocentrale București S.A. a desemnat societatea profesională de practicieni în insolvență Sierra Quadrant Filiala București SPRL drept administrator judiciar al ELCEN, începând cu 21.05.2018. Misiunea acesteia este de a reorganiza activitatea ELCEN, conform soluției de restructurare agreată de acționarii societății, Ministerul Energiei și SNGN ROMGAZ SA.

 • transport
  Coface: Jumătate din firmele de transport rutier de marfă au un risc de insolvenţă peste medie

  Jumătate din firmele de transport rutier de marfă au un risc de insolvenţă peste medie, arată datele unui studiu realizat de Coface. Din totalul de 31.360 de companii active în 2016, Coface a analizat 4.718 companii, adică aproximativ 7%, dar care au o pondere de 65% în cifra de afaceri consolidată la nivel de sector.

 • constructii
  Sectorul construcţiilor îşi reduce turaţia

  Sectorul construcţiilor îşi temmperează avansul în acest an. Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut pe total cu 2,7% în primele patru luni din 2018, comparativ cu perioada similară din 2017, scădere reflectată la construcţiile noi, cu 6,1%, şi la lucrările de reparaţii capitale, cu 3,5%.

  Potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS), volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 24,4%, în aprilie 2018, faţă de aprilie 2017.

 • credite
  BNR, semnal de alarmă privind situația creditelor neperformante

  Probabilitatea de nerambursare a creditelor pe un orizont de un an (martie 2018 – martie 2019) s-a reînscris pe un trend ascendent, majorându-se în medie cu valori între 0,25 puncte procentuale și 0,8 puncte procentuale, în funcție de tipul creditului sau al debitorului, anunță Banca Națională în ultimul său raport dat publicității. Creșterea dobânzilor și, implicit majorarea ratelor, este principalul motiv de îngrijorare.